Jihadistii din cadrul gruparii Stat Islamic (SI) tortureaza si ucid copii in Irak, fapte care pot fi catalogate drept crime de razboi, anunta Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului intr-un raport citat joi de Euronoews.

Potrivit raportului, baieti din zonele controlate de SI sunt antrenati pentru a servi ca soldati-copii, fetele sunt folosite ca sclave sexuale, in timp ce sute de copii au fost torturati si executati. Raportul mentioneaza, de asemenea, mai multe cazuri de executii in masa de baieti, precum si de decapitari, de crucificari si de ingropare de vii. Copiii apartinand minoritatilor sau categoriilor vulnerabile sunt in special vizati de aceste fapte, afirma Renate Winter, care a participat la redactarea raportului. "Am avut parte de relatari despre copii, in special cu probleme mentale, care au fost folositi pentru comiterea de atentate sinucigase cel mai probabil fara a intelege ceea ce se intampla sau la ce sa se astepte", adauga Winter.

Cea mai recenta inregistrare video a SI, care prezinta executarea prin incendiere a unui pilot iordanian, a fost aratata pe ecrane gigant multimii, alcatuite inclusiv din copii. ONU acuza SI ca recurge la tortura ca metoda de control si pentru a-i obisnui pe copii cu violenta si brutalitatea, scrie MEDIAFAX.

SI este o grupare extremista sunnita care actioneaza separat de reteaua terorista Al-Qaida si care a anuntat in vara anului trecut infiintarea unui califat islamic in teritorii din Siria si Irak. Aceasta grupare a ucis mii de persoane si a fortat alte cateva sute de mii sa-si paraseasca locuintele, instituind, potrivit Natiunile Unite, un "regim de teroare" in zonele aflate sub controlul sau.

Cei 18 experti independenti care au lucrat la redactarea raportului le-au cerut autoritatilor irakiene sa ia toate masurile necesare pentru "salvarea copiilor" din zonele aflate sub controlul SI. "Un stat are datoria de a-si proteja copiii", a conchis Renate Winter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.