Primele fotografii clare cu planeta pitica Pluto si cel mai mare dintre satelitii ei, Charon, realizate de sonda spatiala New Horizons, au fost publicate recent de NASA, informeaza bbc.com.

Acestea sunt primele imagini clare obtinute de NASA, dupa ce agentia spatiala americana a inceput numaratoarea inversa, in iulie 2014, in cadrul acestei misiuni spatiale, ce vizeaza survolarea planetei pitice Pluto de catre o sonda. Pluto si satelitul ei apar sub forma unor picaturi albe in acele imagini, care au fost realizate de la o distanta de 200 milioane de kilometri.

Pana in luna mai, sonda New Horizons va expedia pe Terra mai multe imagini cu Pluto - o planeta pitica aflata la o distanta de 5 miliarde de kilometri - care vor fi mult mai clare decat fotografiile obtinute cu telescopul spatial Hubble. Oamenii de stiinta nu pot sa obtina prea multe date din aceste imagini preliminare. Ele au fost realizate in principal pentru a vedea daca sonda New Horizons este corect pozitionata pentru "intalnirea" ei istorica cu Pluto, care va avea loc peste cinci luni.

Inginerii de la NASA vor realiza in perioada urmatoare o serie de teste optice si de navigatie. Ei trebuie sa se asigure ca sonda nu se va indrepta spre niciuna dintre rocile reziduale care plutesc in jurul lui Pluto, pe langa care New Horizons va trece cu o viteza de 13 kilometri pe secunda. Prima ajustare a traiectoriei sondei este programata pentru luna martie. NASA a publicat aceste imagini cu Pluto pe 4 februarie, cand s-au implinit 109 ani de la nasterea lui Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit aceasta planeta pitica acoperita cu gheata in anul 1930, scrie MEDIAFAX.

Astronomul american a murit in 1997, insa fiica lui, Annette Tombaugh, a acordat un scurt interviu pentru NASA: "Tatal meu ar fi incantat sa vada fotografiile trimise de New Horizons. Sa vezi cu adevarat planeta pe care el a descoperit-o si sa descoperi mai multe lucruri despre ea - sa apuci sa vezi satelitii lui Pluto - ar fi fost ceva care l-ar fi uluit. Sunt sigura ca aceste lucruri ar fi insemnat foarte mult pentru el, daca ar mai fi trait astazi".

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Pluto are cinci sateliti cunoscuti. Doar cel mai mare dintre ei, Charon, apare in noile imagini, fiind surprins dupa o expunere de doar o zecime de secunda. Expuneri mai indelungate ale instrumentelor de pe New Horizons vor dezvalui si ceilalti sateliti si, poate, alte corpuri ceresti necunoscute deocamdata, care sunt atrase de gravitatia lui Pluto.

Cea mai mare dintre fotografiile publicate de NASA a fost realizata de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) - telescopul principal si sistemul de fotografiat de la bordul sondei. Atunci cand New Horizons va ajunge la cea mai mica distanta de Pluto, pe 14 iulie, LORRI va capta detalii de la suprafata planetei pitice cu o rezolutie deosebit de fina.

Pluto este o planeta pitica din Sistemul Solar, a doua ca marime dupa Eris. Pana in 2006 a fost considerata a noua planeta a Sistemului Solar, atat prin prisma distantei fata de Soare, cat si prin prisma descoperirii planetelor din acelasi sistem cu Terra.

Citeste si:
Prima sonda lunara israeliana a transmis un "selfie" cu Terra
Prima sonda lunara israeliana...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.