Un studiu realizat de un centru de reflectie al Pentagonului afirma ca presedintele rus, Vladimir Putin, sufera de sindromul Asperger, "o tulburare de tip autist care ii afecteaza toate deciziile", potrivit unui raport din 2008 obtinut de USA Today, relateaza cotidianul in pagina electronica.

"Evolutia neurologica a lui Putin a fost intrerupta in copilarie", scrie Brenda Connors, expert la Naval War College din Newport. Analiza miscarilor sale dezvaluie ca "presedintele rus are o anormalitate neurologica", afirma ea, prezentand "ipoteza ca la inceputul vietii, poate chiar in uter, Putin a suferit un accident emisferic". O nota de subsol afirma ca "accidentul emisferic" ar fi putut fi un atac cerebral si subliniaza ca mama lui, care avea o sanatate precara, l-a nascut la varsta de 41 de ani. Ca urmare,"principala sa forma de compensare (a bolii) este controlul extrem", care "se reflecta in stilul sau de a lua decizii si in modul de guvernare".

Cercetatorii nu isi pot dovedi insa teoria, afirma raportul, pentru ca nu pot efectua o scanare a creierului presedintelui rus. Ei se bazeaza doar pe analiza tiparului miscarilor, care inseamna studierea miscarilor unui individ pentru a obtine indicii despre cum ia deciziile persoana respectiva sau despre cum reactioneaza la evenimente.

Raportul citeaza insa activitatea desfasurata de specialistii in autism in sprijinul afirmatiilor sale. Astfel, raportul din 2008 il citeaza pe doctorul Stephen Porges, care in prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea North Carolina. "Putin manifesta o forma de autism", afirma el. Cu toate acestea, Porges a declarat miercuri ca nu a vazut niciodata raportul finit si ca nu ar merge atat de departe incat sa afirme ca presedintele rus sufera de sindromul Asperger, scrie MEDIAFAX.

In schimb, sustine Porges, analizele sale au fost ceea ce aveau nevoie oficialii americani pentru a gasi metode prin care sa trateze cu Putin, al carui comportament si expresie faciala dezvaluie o persoana defensiva intr-un cadru social larg. Desi aceste trasaturi sunt observate in cadrul sindromului Asperger, ele au fost remarcate si la persoane care au dificultati in a ramane calme in mediul social si au un prag redus de reactivitate.

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

In 2011, Connors a terminat un alt studiu pentru Net Assessment despre interactiunile dintre Putin si Medvedev. In acest studiu ea a conchis ca Medvedev este un "om de actiune", care este "inclinat sa evalueze situatiile rapid si sa faca acest lucru in termeni de alb si negru". Putin, pe de alta parte, "are predilectii foarte diferite" si "se intoarce metodic asupra aspectelor problemei cu care se confrunta, continuand sa revizuiasca datele pentru a-si verifica analiza si a-si confirma prioritatile", afirma raportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.