Deputatii britanici s-au pronuntat in favoarea unei tehnici de fertilizare in vitro "cu 3 ADN-uri", care permite evitarea transmiterii unor maladii ereditare incurabile, dar care ar fi, potrivit criticilor sai, o prima etapa spre "fabricarea de bebelusi la comanda".

Dupa o ora si jumatate de dezbateri, deputatii din Camera Comunelor au votat cu 382 de voturi "pentru" si cu 128 de voturi "impotriva" in favoarea acestei tehnici de fertilizare in vitro (FIV) cu inlocuire mitocondriala, care deschide calea spre conceperea de bebelusi pe baza ADN-ului recoltat de la trei persoane - un tata, o mama si un donator (de sex feminin). Marea Britanie a devenit prima tara din lume care a autorizat o astfel de tehnica, ce deschide drumul spre o premiera medicala, in ciuda controverselor pe care ea le genereaza, mai ales in randul mediilor religioase.

In principiu, metoda consta in retragerea din ovulul mamei a mitocondriei, care actioneaza ca furnizor de energie in interiorul unei celule, atunci cand aceasta contin afectiuni ereditare, si inlocuirea ei cu mitocondria sanatoasa recoltata de la o alta femeie. ADN-ul mitocondrial este diferit de ADN-ul continut in nucleul unei celule si nu are nicio incidenta in ceea ce priveste transmiterea caracterelor genetice precum culoarea ochilor, aspectul fizic si trasaturile de personalitate.

In schimb, o mitocondrie defectuoasa poate sa genereze afectiuni cardiace si hepatice sau maladii precum miopatie si diabet. Maladiile mitocondriale afecteaza aproximativ un copil din 6.500 pe plan mondial. Niciun consemn de vot nu a fost dat in Camera Comunelor, insa premierul britanic David Cameron a anuntat ca urma sa voteze in favoarea acestei tehnici, adaugand totusi ca acest lucru nu inseamna ca deputatii "se joaca de-a Dumnezeu". In schimb, deputatul conservator Jacob Rees-Mogg a anuntat intr-un interviu pentru BBC ca urma sa voteze impotriva initiativei.

"Pentru moment, limita este clara, bebelusii nu pot fi modificati genetic. Dar, odata ce se va decide ca va fi posibil, chiar si doar pentru un numar mic de gene, vom opera o schimbare foarte profunda", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.