Politia belgiana a inregistrat 35 de alerte cu bomba sau colete suspecte de la 15 ianuarie, cand a fost ridicat nivelul de alerta terorista in Belgia in urma dejucarii unui complot, iar autorii acestora risca pedepse dure.

Alerte cu bomba se inregistreaza aproape zilnic, mai ales la Bruxelles. Incepand din 15 ianuarie si dupa atentatele de la Paris, 35 de alerte au fost inregistrate in Belgia. Luni au fost declansate trei alerte numai la Bruxelles. De fiecare data sunt evacuate cladiri, este oprita circulatia unor autobuze sau tramvaie si traficul este perturbat.

Persoanele care lanseaza o alerta falsa cu bomba risca intre trei luni si cinci ani de inchisoare, plus amenzi sau alte despagubiri, precum plata transporturilor publice perturbate. Pedeapsa variaza in functie de circumstante, scrie MEDIAFAX.

In cazul unei alerte false, adica difuzarea de informatii false privind un pericol de atentat, "exista o pedeapsa intre doua luni si trei ani care este prevazuta in codul Penal. Nici cheltuielile nu sunt neglijabile", a explicat Ine Van Wymersch, purtator de cuvant al Parchetului din Bruxelles. Daca autorul face amenintari insotite de ordine sau conditii, "este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani, plus amenda".

In plus, daca alerta provoaca pagube, de exemplu cand un cartier este blocat, transporturile in comun sunt oprite, este mobilizat personal, societatea de transporturi poate cere despagubiri. "Pierderile se pot ridica la zeci de mii de euro pentru o ora de interventie sau pentru evacuarea unei statii de metrou", a declarat Francoise Ledune, purtatoare de cuvant a societatii de transport in comun din Bruxelles STIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.