Barack Obama a declarat ca nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune, intr-un interviu difuzat duminica de CNN, referindu-se la criza din Grecia.

"Nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune", a declarat presedintele Obama, in timp ce noul Guvern grec ingrijoreaza creditorii afirmand ca vrea sa-si renegocieze datoria. "La un moment dat, este necesara o strategie de crestere pentru a-si puta rambursa datoriile", a continuat el. Presedintele american a recunoscut ca Grecia are "o nevoie teribila" de reforme, dar ca "este foarte dificil de a initia schimbari daca nivelul de trai al oamenilor a scazut cu 25 la suta. Pe termen lung, sistemul politic, societatea nu pot suporta acest lucru".

PIB-ul Greciei a scazut cu aproximativ 25 la suta intre 2009 si inceputul lui 2014, inainte de o relansare in al doilea si al treilea trimestru din 2014, dupa ani la rand de recesiune. Formatiunea de stanga radicala Syriza, castigatoarea alegerilor din aceasta tara, vrea sa-si renegocieze datoria de 300 de miliarde de euro (aproximativ 175 la suta din PIB). Sambata, cancelarul german Angela Merkel a exclus orice idee de stergere pur si simplu a datoriei, detinuta in mare parte de statele europene, incepand cu Germania (40 de miliarde de euro) si Franta (31 de miliarde).

Presedintele american a adaugat ca spera ca Grecia sa ramana in zona euro, dar ca acest lucru cere "compromisuri din toate partile".

Obama s-a aratat ingrijorat la modul general de nivelul scazut de crestere in Europa. "Prudenta fiscala, reformele structurale sunt necesare in multe dintre aceste tari, dar ceea ce am invatat din experienta noastra in Statele Unite ... este ca cea mai buna modalitate de a reduce deficitele si de a reinstaura soliditatea fiscala este sa faci crestere" economica, a declarat el.

"Cand ai o economie care este in cadere libera, trebuie sa ai o strategie de crestere, nu doar eforturi pentru a presa si mai mult o populatie care sufera din ce in ce mai mult", a apreciat presedintele american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.