Filmul "Muhammad, Messenger of God", o pelicula despre profetul Mohamed, considerat cel mai scump lungmetraj din cinematografia iraniana, produs cu un buget de 30 de milioane de dolari, va avea premiera mondiala duminica, la un festival de film din Teheran.

Intr-o perioada in care controversele abunda pe plan mondial in privinta felului in care este reprezentat profetul Mohamed, un film biografic despre tineretea acestuia - cel mai scump film iranian realizat vreodata - va avea premiera mondiala duminica. Festivalul International de Film Fajr din Teheran, care coincide cu cea de-a 36-a aniversare a Revolutiei Islamice din 1979 din Iran, contine in programul sau un film care prezinta propria versiune a acestei tari despre felul in care a trait cea mai venerata personalitate religioasa a islamului. Potrivit organizatorilor festivalului, pentru a proteja demnitatea profetului, filmul va fi proiectat in afara competitiei.

Iranul a fost un critic vehement a felului in care profetul Mohamed este portretizat in Occident, condamnand cea mai recenta coperta a revistei franceze de satira Charlie Hebdo, publicata dupa atentatul terorist de la Paris de pe 7 ianuarie, care il prezinta pe profetul musulman plangand si tinand in maini o pancarta cu mesajul "Je Suis Charlie".

Filmul, ce va fi lansat cu titlul "Muhammad, Messenger of God" in ceremonia de deschidere a festivalului, este regizat de Majid Majidi, un cunoscut regizor iranian, care a lucrat mai mult de cinci ani - si in mare secret - pentru a produce acest lungmetraj, care este doar al doilea film de mare buget din istoria cinema-ului iranian despre viata profetului Mahomed. Primul film iranian de amploare despre profetul Mahomed a fost "The Message", regizat in 1976 de Moustapha Akkad, cu Anthony Quinn in rolul principal, care a generat la randul sau controverse, in ciuda faptului ca nu l-a aratat nicio secunda pe profet pe ecran, pentru a nu ofensa credintele
musulmanilor, scrie MEDIAFAX.

Majid Majidi spune ca a avut propriile dubii despre filmul biografic regizat de Moustapha Akkad, considerand ca acel lungmetraj nu a reusit sa prezinte in mod corect viata profetului Mohamed, "aratand doar Jihad si razboi", dar si pentru ca "imaginea islamului din acel film este imaginea unei sabii". Filmul lui Majid Majidi, finantat de statul iranian, care reprezinta prima parte dintr-o trilogie ambitioasa despre viata profetului, prezinta povestea lui Mohamed de la nasterea lui si pana la varsta de 12 ani, incheiindu-se cu prima lui vizita la Sham (in Siria), unde Bahira, un calugar crestin, i-a prezis ca va ajunge intr-o buna zi un profet.

Iranul intentioneaza sa distribuie pe scara larga acest film incepand din luna martie, cel putin in tarile vorbitoare de limba engleza, ca si in cele arabe.

Chipul lui Mohamed nu va fi aratat pe ecran, iar directorul de imagine al filmului, italianul Vittorio Storaro, recompensat cu trei premii Oscar pentru trei capodopere ale cinematografiei - "Apocalipsul acum", de Francis Ford Coppola, "Rosii", de Warren Beatty, si "Ultimul imparat", de Bernardo Bertolucci -, a folosit o varietate de combinatii de lumini si umbre, pentru a face posibila reprezentarea unei figuri religioase in acest film. O problema ar putea fi reprezentata de faptul ca filmul este produs de iranieni siiti. Spre deosebire de sunniti, iranienii siiti au o atitudine relativ relaxata fata de reprezentarea vizuala a personalitatilor religioase, fapt care a generat numeroase controverse in trecut.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.