Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni armata ucraineana, angajata in confruntari cu rebelii prorusi in estul Ucrainei, ca este "Legiunea Straina a NATO", folosita de catre Occident pentru a "contracara" Rusia.

"Se spune adesea: armata ucraineana, armata ucraineana. De fapt, cine lupta in randurile ei? Exista unitati regulate ale fortelor armate si, in mare parte, asa-zisele «batalioane de voluntari nationalisti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusa. "De fapt, nu este vorba despre o armata, ci despre o Legiune Straina, in cazul de fata o Legiune Straina a NATO, care nu are ca scop sa apere interesele nationale ale Ucrainei", a adaugat seful statului rus.

"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor nationale ale poporului ucrainean", a acuzat presedintele Rusiei.

Vladimir Putin a facut aceasta declaratie belicoasa odata cu apropierea unei reuniuni "extraordinare" a NATO pe tema situatia din Ucraina, convocate la cererea Kievului. Comisia NATO-Ucraina (COU) a fost creata in cadrul Acordurilor de Parteneriat dintre Alianta Nord-Atlantica si Ucraina, semnate in 1997. Ea ofera cadrul cooperarii politice si practice intre cei doi parteneri.

Secretarul general Jens Stoltenberg urmeaza sa sustina o conferinta de presa catre ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei).

Uniunea Europeana (UE) a decis sa convoace o reuniune extraordinara a ministrilor de Externe joi, la Bruxelles, cu obiectivul de a sanctiona aceasta noua ofensiva. Cancelarul german Angela Merkel l-a indemnat duminica pe presedintele rus Vladimir Putin sa "exercite presiune asupra separatistilor". Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anuntat luni ca Rusia va facilita contactele intre Kiev si rebeli "in zilele urmatoare".

Conflictul, care dureaza de noua luni in estul separatist prorus, a inregistrat sambata o noua cotitura, dupa bombardarea portului strategic Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morti si aproximativ 100 de raniti civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.