Yassin, un tanar de 17 ani care a parasit scoala si nu-si mai face iluzii privind viitorul sau, la fel ca multi alti tineri din suburbiile defavorizate ale Parisului, se considera victima unei discriminari sociale pe care premierul Manuel Valls a comparat-o cu apartheidul, relateaza AFP.

"Scoala era prea grea", spune adolescentul timid, care visa sa ia bacalaureatul apoi sa mearga la universitate. "Am ramas repetent, apoi am renuntat". In pofida frigului, el sta cu un prieten in fata imenselor turnuri din Bobigny, construite initial pentru a oferi locuinte decente familiilor cu venituri modeste, dar care au devenit simbolul starii precare a oraselor defavorizate, unde traieste in majoritate o populatie provenita din imigratie.

Pe aleile dintre aceste imobile se face trafic de droguri noaptea, iar in orasele cele mai "sensibile" bande conduse de tineri fac legea.
"Daca ma intalnesc cu un patron, cu originile mele si zona in care traiesc, cu greu m-ar angaja", afirma Yassin, fiul unor imigranti algerieni. Dificultatile sociale sunt mai accentuate in aceste cartiere sensibile, unde traiesc 4,7 milioane de persoane, reprezentand circa 7,5 la suta din populatia franceza, potrivit Observatorului national al zonelor urbane sensibile.

Saracia este de trei ori mai mare acolo decat in alte parti, analfabetismul de patru ori mai ridicat (12% in 2012), rata somajului este de 24%, fata de 10% la nivel national, potrivit ultimului raport al acestui organism.

Premierul socialist a socat anumiti actori politici afirmand saptamana trecuta ca exista un "apartheid teritorial, social, etnic" in tara. Intr-o Franta bulversata de atentatele jihadiste comise de trei tineri musulmani proveniti din imigratie, care s-au soldat cu 17 morti la inceputul lui ianuarie, Manuel Valls a deplans existenta ghetourilor, scrie MEDIAFAX.

"I-au aruncat pe imigranti in orase ca pe niste animale in custi la gradina zoologica"
, apreciaza Mahomed, nascut in Franta din parinti marocani, sositi odata cu marile valuri de imigranti din anii '60. In aceste orase marcate de delincventa, "este mizerie, lipsa de bani si asta ii impinge pe tineri sa comita acte ilegale, jafuri", adauga tanarul de 32 de ani. "Daca m-ar chema Jean-Charles si as fi blond cu ochi albastri, mi-as gasi mai usor de lucru", subliniaza el.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

In cautarea unui loc de munca, tinerii din aceste cartiere spun ca sunt afectati de mai multe handicapuri: ofertele putine (66%), lipsa de experienta (58%), lipsa de retele profesionale (36%) si dificultatile legate de resedinta (9%), conform raportului Observatorului national al zonelor urbane sensibile.

"Un tanar provenit din aceste cartiere are de trei ori mai putine sanse sa-si gaseasca de lucru", subliniaza Nadir Kahia, presedintele asociatiei "Suburbie plus"
, care se ocupa de tinerii din aceste orase. Acesta cere "masuri veritabile impotriva apartheidului", explicand ca se vorbeste despre un "Zid periferic" care separa aceste orase de Paris. In opinia sa, principala prioritate este educatia. "Multi tineri sunt nescolarizati, marginalizati, in esec scolar", afirma el.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Nadir Kahia apreciaza ca "politica de integrare sau de asimilare a esuat, pentru ca politica nu i-a considerat pe locuitorii cartierelor populare drept cetateni cu drepturi depline, cetateni egali".

Totusi, dupa revoltele din suburbiile franceze din 2005, Guvernul a luat masuri si a alocat miliarde de euro pentru a reabilita aceste orase.
In acelasi timp, "din ce in ce mai multi tineri din aceste cartiere reusesc, ceea ce le permite sa acceada in clasa de mijloc", subliniaza Kahia.

Dar "primul reflex" al celor care reusesc este sa paraseasca aceste cartiere, deplange scriitorul Rachid Santaki, un fiu al acestor orase.
"Exista un ghetou mental", subliniaza acest tanar care multiplica initiativele in aceste cartiere, apreciind ca legaturile sociale pot fi consolidate de cultura.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Scriitorul este convins ca locuitorii acestor orase, victime ale cliseelor, trebuie sa renunte la atitudinea de invinsi si sa-si asume responsabilitatile. "In primul rand, ei trebuie sa inceapa sa voteze (...) pentru ca suburbia sa aiba influenta politica", afirma el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.