Delegatiile cubaneza si americana reunite la Havana pentru discutii istorice au evocat joi divergentele lor in ceea ce priveste drepturile omului in cele doua tari, a declarat un oficial cubanez.

Partea cubaneza a "prezentat conceptiile evident diferite privind securitatea nationala, drepturile omului, democratia, drepturile politice si relatiile internationale", a afirmat Gustavo Machin, director adjunct pentru Statele Unite in cadrul Ministerului cubanez al Afacerilor Externe.

Cuba a expus de asemenea "preocuparile sale privind drepturile omului in Statele Unite si (...) a reiterat propunerea sa de a continua un dialog pe baza respectului reciproc" pe aceasta tema, a adaugat el, cu ocazia dezbaterilor privind probleme bilaterale si de cooperare, care urmeaza sa incheie primele negocieri la nivel inalt din ultimii 35 de ani, scrie MEDIAFAX.

Subsecretarul de Stat american Roberta Jacobson urmeaza sa discute vineri cu disidenti, confirmand dorinta Washingtonului de a plasa drepturile omului in centrul acestui contact istoric, in timp ce Cuba insista zilnic asupra "respectarii integritatii sale". Majoritatea americanilor saluta schimbarea politica fata de Cuba anuntata la jumatatea lui decembrie, dar mai multi politicieni republicani si o parte a disidentei cubaneze critica Washingtonul pentru ca nu a obtinut nimic in schimb privind deschiderea politica si drepturile civice.

Pe de alta parte, Machin a precizat ca tema telecomunicatiilor a fost abordata joi dupa-amiaza, dupa anuntul SUA privind inlesnirea exporturilor spre Cuba in acest sector.

Formulat de Barack Obama la 17 decembrie in cadrul anuntului sau istoric privind restabilirea relatiilor cu Cuba, acest subiect nu a fost comentat inca de autoritatile insulei, unde accesul la Internet este strict reglementat. In 2013, doar 3,4 la suta dintre locuintele cubaneze erau conectate la Internet, potrivit Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.