Uniunea Europeana a cerut vineri o "ancheta impartiala" dupa bombardamentul soldat cu 13 morti care a vizat joi un troleibuz la Donetk, in estul Ucrainei, si pentru care autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi s-au acuzat reciproc.

"Facem apel la o ancheta impartiala pentru a determina circumstantele acestei tragedii", a declarat Maja Kocijancic, purtatoare de cuvant a serviciului diplomatic al UE. Ea a denuntat "escaladarea luptelor si incalcarile recente si semnificative ale armistitiului, rezultand din actiunile gruparilor armate ilegale din estul Ucrainei, care s-au soldat cu numeroase victime civile si militare".

Intrebata despre o eventuala consolidare a sanctiunilor impotriva Rusiei, Kocijancic a amintit pozitia UE, care este "pregatita sa sporeasca sau sa reduca" sanctiunile in functie de evolutia situatiei pe teren, scrie MEDIAFAX.

Ea le-a cerut tuturor partilor implicate in conflict sa "inceteze imediat ostilitatile si sa retraga armamentul greu" de pe linia de front, un angajament inclus in acordurile de la Minsk, "care nu a fost respectat pana in prezent de toti". UE pledeaza pentru o noua reuniune cat de curand posibil a grupului de contact compus din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si OSCE.

In conditiile in care soldati ucraineni luati prizonieri au fost din nou prezentati public joi, UE a amintit necesitatea de a "respecta legile umanitare internationale privind tratamentul prizonierilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.