Liderul republicii separatiste proruse Donetk a respins vineri orice nou armistitiu cu Kievul, afirmand ca rebelii intentioneaza sa lanseze o ofensiva in toata regiunea, din care o parte se afla in prezent sub controlul armatei ucrainene, relateaza AFP.

"Nu vor mai exista din partea noastra tentative de a discuta despre un armistitiu" cu autoritatile ucrainene, a declarat presedintele republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agentiile Interfax si RIA Novosti. "Vom lansa o ofensiva in toata regiunea Donetk", a continuat el.

Aceste declaratii intervin la o zi dupa ce armata ucraineana a pierdut controlul asupra aeroportului din Donetk, aflat in centrul luptelor de mai multe luni. Aceasta batalie este comparata in Ucraina cu cea de la Stalingrad, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

La Kiev, secretarul Consiliului de Securitate nationala si aparare, Oleksandr Turcinov, a acuzat la randul sau "gruparile teroriste ruse" ca trec la ofensiva in est. "Grupari teroriste ruse au incalcat toate acordurile (...) si trec la ofensiva", a declarat Turcinov, in cadrul unei reuniuni a Guvernului, precizand ca este vorba despre "unitati ale fortelor armate ruse".

"Aceste operatiuni se deruleaza de facto pe toata linia de front, in apropiere de Donetk, precum si in sud", a adaugat el. Turcinov a afirmat ca fortele ucrainene "controleaza" situatia "respingand atacurile si contraatacand".

Ucraina isi pregatea vineri riposta, la o zi dupa ce a fost nevoita sa abandoneze aeroportul din Donetk, controlat de acum de rebelii prorusi, si dupa confruntari si bombardamente care s-au soldat joi cu peste 40 de morti in estul separatist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.