Armata israeliana a atacat fara discriminare tinte militare si civile, 70% dintre victime inregistrandu-se in randul civililor, inclusiv a personalului medical, in timpul razboiului din vara anului 2014 din Fasia Gaza.

Opt experti insarcinati de ONG-ul israelian "Physicians for Human Rights" au chestionat 68 de locuitori din Fasia Gaza spitalizati in timpul celor 50 de zile de conflict in care aproximativ 2.200 de palestinieni au fost ucisi, iar alti peste 10.000 raniti.

"Atacurile si raidurile succesive in acelasi loc au provocat numeroase victime in randul civililor si decese in randul salvatorilor", potrivit raportului, care mentioneaza de asemenea "un atac aparent deliberat asupra spitalului Chouhada al-Aqsa din Deir el-Balah pe 21 iulie 2014". Acest atac s-a soldat cu numerosi morti si raniti. "Bombardamentele puternice si fara avertisment in prealabil asupra cartierelor locuite de civili (...) nu par sa fi fost decise de militari sau de comandanti izolati, care ar fi fost nevoiti sa obtina aprobarea sefilor din cadrul armatei si/sau a Guvernului israelian", au acuzat expertii in raport
, scrie MEDIAFAX.

In plus, desi Israelul afirma ca lanseaza atacuri de avertisment pentru a le lasa timp locuitorilor sa fuga, majoritatea ranitilor chestionati au dezvaluit cazuri in care persoane au fost "ucise sau ranite in apropierea caselor lor sau a rudelor acestora", se arata in raport.

Al-Mizan, un ONG din Fasia Gaza care militeaza pentru apararea drepturilor omului si care a participat la colectarea informatiilor, a apreciat pentru AFP ca aceasta procedura scoate la lumina actiuni ce pot fi calificate ca fiind "crime de razboi". Raportul mai releva folosirea de explozivi "in zone rezidentiale". Prin acest raport, expertii au dorit sa traga un semnal de alarma cu privire la impactul pe termen lung al acestui razboi si al celor precedente din Fasia Gaza. Potrivit ONU, aproape 400.000 de copii vor avea nevoie de consiliere psihologica dupa acest conflict.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Guvernul israelian s-a aparat ori de cate ori a avut ocazia fata de astfel de critici si a acuzat miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, ca ea insasi este vinovata de crime de razboi avand in vedere faptul ca ii foloseste pe civili ca "scuturi umane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.