Rusia indeamna tari europene sa ancheteze abuzurile comise in presupusele inchisori CIA din Europa, dupa o solicitare similara facuta de organizatia pentru drepturile omului Amnesty International, relateaza site-ul agentiei Sputnik.

"Colegii nostri europeni mai bine ar efectua investigatii transparente privind incalcari ale drepturilor omului pe propriile teritorii in cadrul programului CIA, in loc sa vaneze himere in materie de drepturile omului si sa impuna standarde duble", a declarat Konstantin Dolgov, comisarul pentru Drepturile Omului al Ministerului rus de Externe, scrie MEDIAFAX.

Referindu-se la o solicitare similara facuta de Amnesty International, Dolgov a adaugat: "Cu ajutorul activ al institutiilor si organizatiilor pentru drepturile omului, comunitatea internationala trebuie sa faciliteze obtinerea de rezultate in aceasta privinta, iar autorii faptelor ilegale trebuie adusi in fata justitiei".

Amnesty International a indemnat marti guvernele tarilor europene care au participat la programul secret de detentie al CIA sa actioneze urgent pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili, organizatia pentru drepturile omului mentionand Romania, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia si Germania.

"Guvernele statelor europene care au cooperat in programul secret al CIA privind detentia, interogarea si operatiuni de tortura, in cadrul razboiului SUA impotriva terorismului, trebuie sa actioneze urgent pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activitatile Agentiei Centrale de Informatii", cere Amnesty International intr-un comunicat oficial.

"Fara ajutor european, Statele Unite nu ar fi putut efectua atatia ani in secret operatiuni privind detentia si acte de tortura. Raportul senatorial american arata foarte clar ca guvernele statelor europene au fost esentiale pentru succesul operatiunilor CIA, iar dovezile aparute in ultimii zece ani indreapta atentia spre aliatii europeni", afirma Julia Hall, expert Amnesty International in Drepturile omului si Combaterea terorismului.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Vremea negarilor si a incercarilor de acoperire a trecut. Guvernele nu se mai pot baza pe argumente lipsite de fundament privind siguranta nationala si pe pretentii referitore la secrete de stat pentru a ascunde rolurile jucate in acte de tortura si in disparitia unor oameni. A venit vremea sa li se faca dreptate tuturor celor care au avut de suferit din cauza practicilor oribile - precum simularea inecului, agresiuni sexuale, simulari de executii - care au caracterizat aceste operatiuni ilegale de combatere a terorismului", a adaugat Julia Hall.

Amnesty International solicita actiuni din partea statelor europene, mentionand Romania, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia si Germania.

Referindu-se la Romania, Amnesty International precizeaza: "Dupa ani de negari, un fost sef al unui serviciu de informatii si consilier al presedintelui de la acea vreme a admis recent ca serviciile secrete au permis Statelor Unite sa deschida unul sau doua centre secrete de detentie. El a atribuit aceasta cooperare eforturilor Romaniei pentru aderarea la NATO. Raportul Senatului SUA face referire la acest centru utilizand culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informatiile publice despre un centru secret al CIA din Romania. S-a relatat ca Romania a primit milioane de dolari de la Administratia SUA. Autoritatile romane au anuntat lansarea unei investigatii si cer versiunea intreaga a raportului Senatului SUA".

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.