Franta si Europa vor anunta o serie de masuri de securitate si la nivel de societate pentru a consolida cooperarea antiterorista si preintampina eventuale noi atacuri.

La Paris, Guvernul francez va anunta in cursul diminetii consolidarea, in personal si mijloace, a politiei, armatei, serviciilor antiterorism si de informatii, acuzate de "esec" in supravegherea jihadistilor.

In cursul dupa-amiezii, Executivul francez va trebui sa anunte proiecte pentru Educatie ca sa consolideze in societatea franceza respectul fata de laicitate si sa formeze mai bine tinerii pentru diversitate si spirit civic. De la atentate, numeroase incidente au afectat imaginea de unitate a tarii in mai multe institutii scolare, mai ales in cartiere sensibile, unde elevii au perturbat omagiul adus victimelor atentatelor, afisand chiar sustinere fata de jihadisti, scrie MEDIAFAX.

Comisia Europeana va urma sa isi dezvaluie planurile pentru a accelera cooperarea in cadrul Uniunii Europene, care a decis sa asocieze Turcia si tarile arabe luptei comune impotriva flagelului terorist. Bruxelles-ul este asteptat sa anunte crearea unui fisier european cu datele pasagerilor aerieni, prevazuta de o directiva din 2011 dar blocata de Parlamentul European, care a cerut in prealabil o legislatie comuna privind protectia datelor.

MASACRU in Paris: Atac ARMAT la sediul unui ziar! Cel putin 12 morti

Mijloacele de care dispune UE raman totusi limitate: problemele cu privire la informatii raman in mare parte dependente de statele membre, dintre care multe ezita in fata unui schimb de informatii sensibile cu altii decat aliatii lor apropiati. In Franta, 400 de milioane de euro vor fi deblocati in favoarea politiei, potrivit unei surse apropiate dosarului. Obiectivele sunt noi angajari, modernizarea sistemelor informatice si achizitionarea de echipamente (armament, veste antiglont).

"Pentru finantarea acestor masuri, vom face economii in alte sectoare, dar nu avem de ales, situatia este foarte grava", explica aceeasi sursa.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit luni "despre mijloacele suplimentare, in efective si buget" pentru consolidarea serviciilor de informatii "in fata unei amenintari proteiforme". La scurt timp dupa atentatele care s-au soldat cu 17 morti si circa 20 de raniti la Paris la 7 si 9 ianuarie, presedintele socialist François Hollande a cerut Guvernului propuneri pentru consolidarea serviciilor de securitate.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In timp ce aproximativ 15.000 de politisti si militari au fost mobilizati pentru protejarea zonelor sensibile din tara, seful statului a oprit saptamana trecuta reducerea efectivelor armatei, care ar urma sa piarda peste 22.000 de posturi pana la sfarsitul lui 2017. Premierul Manuel Valls a anuntat crearea unui fisier specific pentru persoanele condamnate pentru terorism sau membre ale "unor grupuri de lupta terorista" si izolarea la carcera pana la sfarsitul lui 2015 a detinutilor islamisti radicali.

In conflict cu Bruxelles-ul pe tema deficitelor sale, Franta conteaza de aceasta data pe sustinerea europenilor, care sunt toti in alerta maxima. De la atentatele de la Paris, operatiuni antiteroriste au avut loc in Belgia, Germania si Grecia.

Ancheta privind atentatele de la Paris se concentreaza de acum pe presupusii complici ai fratilor Said si Cherif Kouachi, autorii atentatelor impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo (12 morti) si ai lui Amedy Coulibaly, acolitul lor care a ucis o politista la 8 ianuarie la periferia de sud a Parisului, apoi patru ostatici intr-un magazin evreiesc din capitala, in ziua urmatoare.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Patru barbati retinuti in cadrul anchetei privind atentatele de la Paris au fost inculpati si incarcerati in noaptea de marti spre miercuri, a anuntat procurorul François Molins. Trei dintre ei sunt urmariti pentru ca au cumparat din magazine de arme "material" pentru Amedy Coulibaly. Un francez in varsta de 28 de ani, Fritz Joly-Joachin, suspectat de legaturi cu fratii Kouachi, urmeaza sa fie extradat din Bulgaria, unde a fost arestat la 1 ianuarie, in timp ce se pregatea sa mearga in Turcia.

Potrivit mai multor surse din cadrul Executivului, Guvernul ar putea sa se ralieze unei propuneri a opozitiei de dreapta, sustinuta de majoritatea socialista in Adunarea Nationala, privind o pedeapsa prin care condamnatii pentru fapte de terorism sa fie privati de drepturile civice, civile si politice. Ideea este sa se pastreze cat mai mult posibil climatul de uniune nationala aparut dupa atentate si popularitatea de care se bucura presedintele si premierul. Terenul este sensibil: in timp ce atentatele au fost comise de jihadisti francezi proveniti din randul imigrantilor, Valls si-a atras critici dure din partea dreptei atunci cand a denuntat, marti, un "apartheid teritorial, social si etnic" care submineaza Franta, vorbind despre revoltele din suburbii din 2005.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.