Sefii diplomatiilor britanica Philip Hammond si americana John Kerry organizeaza o reuniune a tarilor membre ale coalitiei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) joi, la Londra, au anuntat oficiali sambata

Ministri de Externe din aproximativ 20 de tari, inclusiv parteneri arabi ai coalitiei, sunt asteptati la aceasta zi de disicutii pentru a face bilantul progreselor inregistrate in lupta impotriva SI, care a cucerit regiuni vaste in Irak si in Siria anul trecut.

Un oficial britanic de rang inalt a confirmat ca reuniunea va avea loc la Lancaster House, in centrul Londrei, la doua saptamani de la atentatele de la Paris, in care trei jihadisti care s-au revendicat de la Al-Qaida si Statul Islamic au ucis 17 persoane. "Va fi o ocazie importanta sa facem bilantul si sa evaluam progresul inregistrat pana acum in eforturile comune de a veni de hac ideologiei otravite a SI", a declarat Hammond pentru cotidianul britanic The Daily Telegraph.

"Partenerii-cheie din coalitie, inclusiv partenerii nostri arabi, se vor reuni la Londra pentru a decide ceea ce mai avem de facut pentru a face SI sa esueze", a spus el. "Este vital sa ne gandim la tot ceea ce putem face in privinta problematicii combatantilor straini, pentru a opri finantarea SI, a imbunatati asistenta umanitara si a ne continua campania militara coordonata", a adaugat el.

Anuntarea acestei reuniuni intervine dupa o intalnire intre presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron vineri, la Washington. Discutiile vor viza in principal cinci subiecte, si anume combatantii straini, campania militara impotriva unor tinte SI, sursele de finantare ale gruparii, comunicatiile ei strategice si asistenta umanitara, a precizat oficialul britanic de rang inalt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.