Al-Qaida a vrut sa arate, revendicand atacul de la Charlie Hebdo, ca poate sa dea o lovitura importanta in Occident si sa se prevaleze de ea pentru a recastiga terenul pierdut in cadrul miscarii islamiste in fata rivalei sale, gruparea Statul Islamic (SI), considera unii experti, relateaza AFP.

"Atacul de la Charlie Hebdo repune in mod categoric in sa Al-Qaida, in rivalitatea sa cu SI", afirma Laurent Bonnefoy, un specialist in situatia din Yemen, de unde a fost facuta miercuri revendicarea, considerata "autentica" de catre serviciile americane de informatii.

2014 a fost anul punerii totale in discutie a conducerii Al-Qaida in cadrul miscarii jihadiste din Orientul Mijlociu, mai ales in Siria si Irak.
Statul Islamic a inregistrat o ascensiune ideologica si militara dupa confruntarile armate fratricide din Siria, soldate cu mii de morti si cu o pierdere in influenta a Frontului al-Nusra, filiala "oficiala" a retelei de foc a lui Osama ben Laden in tara lui Bashar al-Assad, scrie MEDIAFAX.

Al-Qaida, al carei comandant suprem este Ayman al-Zawahiri, dupa eliminarea lui ben Laden in 2011, a ramas, in schimb, puternica si periculoasa in Yemen, unde efectueaza de peste un deceniu actiuni spectaculoase si sangeroase impotriva fortelor de securitate si unor tinte straine.

In pofida atacurilor cu avioane americane fara pilot, lideri Al-Qaida in Penisnula Arabia (AQPA) - aparuta prin fuziunea aripilor saudita si yemenita ale Al-Qaida - au tinut piept Washingtonului. Asa au stat lucrurile inclusiv in decembrie, cand combatantii lor au zadarnicit o operatiune a fortelor speciale americane vizand eliberarea a doi ostatici - unul american, celalalt sud-african - care au fost ucisi.

Revendicarea de catre Al-Qaida a atacului care a decimat pe 7 ianuarie redactia publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo vizeaza, prin rasunetul ei international, sa remobilizeze combatantii, sa atraga aspiranti jihadisti si sa reia initiativa pe toate fronturile, inclusiv al propagandei, afirma unii experti.

"Propaganda prin actiune"

Dupa acensiunea puterii SI, "Al-Qaida incearca sa reactioneze prin actiuni ca cele din deceniul 2001-2011", analizeaza Mathieu Guidère, un profesor de islamologie la Universitatea din Toulouse (Franta).
Citeste si:
CIA a publicat jurnalul lui Bin Laden
CIA a publicat jurnalul lui...

Charlie Hebdo "reprezinta o operatiune de propaganda prin actiune", care-i poate determina sa revina pe anumiti jihadisti ce au parasit reteaua, apreciaza Guidère, adaugand ca Al-Qaida se poate consolida, gruparea SI fiind "slabita de atacurile aeriene" internationale din Irak si din Siria. "Este vorba despre principiul vazelor comunicante", in opinia sa.

Bonnefoy noteaza ca "mijloacele AQPA sunt mai slabe ca ale SI", dar "Al-Qaida continua sa reprezinte o amenintare, cu atat mai mult cu cat rivalitatea dintre cele doua organizatii poate produce o forma de emulatie".

Potrivit altei specialiste in situatia din Yemen, April Longley, de la International Crisis Group, "slabiciunea acuta a statului" yemenit de dupa preluarea controlului asupra capitalei Sanaa, in septembrie, de catre militii siite, "ofera noi oportunitati AQPA".

Citeste si:
Suma pe care SUA o oferă pentru capturarea șefului ISIS....
Suma imensă pe care SUA o...

Ea argumenteaza ca vointa Al-Qaida de a aparea in prima linie in lupta impotriva acestor militii siite permite retelei sunnite sa promoveze un discurs "confesionalist" si sa "castige noi aliati" in randul triburilor sunnite, "nu din cauza ideologiei sale, ci mai degraba a inamicului comun".
Evenimentele de la Paris s-au desfasurat "pe fondul unor manevre importante in miscarea jihadista", confirma Jean-Pierre Filiu, un profesor la Universitatea "Sciences Po" de la Paris.

In opinia sa, "omul-cheie in aceasta vasta conspiratie" este Boubaker al-Hakim, un jihadist francezo-tunisian care era din 2004 - pe cand lupta alaturi de Al-Qaida in Irak - "personalitatea de referinta" a fratilor Kouachi, care "nu i s-au putut alatura atunci".

Citeste si:
Redactorul-sef al Charlie Hebdo: "Romanii nu au umor"
Redactorul-sef al Charlie...

Cei doi frati, autorii masacrului de la Charlie Hebdo, au fost formati in 2011, in Yemen, de catre AQPA, sub conducerea "spirituala" a imamului amerciano-yemenit Anwar al-Awlaki, ucis in acelasi an cu un avion american fara pilot, adauga acest expert. "Este, deci, logic" ca AQPA "sa incerce sa-si aroge prestigiul actiunii lor", conchise Filiu. Insa Boubaker al-Hakim - alias Mouqatel - "a devenit intre timp un cadru-cheie in Statul Islamic", care a revendicat asasinarea in 2013 a opozantilor laici tunisieni Chokri Belaïd si Mohamed Brahmi.

"Asistam, deci, la o supralicitare intre AQPA cea «istorica» si Statul Isamic", caruia Amédy Coulibaly - al treilea atacator de la Paris, care a ucis patru evrei intr-un magazin alimentar coser - "i-a jurat o credinta explicita si neconditionata, confirmata in inregistrarea sa postuma", mai noteaza Filiu. Cu toate acestea, SI nu a revendicat acest atac.

Citeste si:
Masura luata de autoritatile din New York pentru prevenirea...
Masura luata de autoritatile...

Rita Katz, co-fondatoarea SITE, un grup specializat in supravegherea online a miscarii jihadiste, subliniaza ca "revendicarea marcheaza primul atac oficial occidental al AQPA efectuat cu succes, dupa tentative esuate" ca cea a unui tanar nigerian care a incercat sa arunce in aer un avion american aflat in zbor, in 2009, si cea de a trimite colete-capcana la bordul unui avion-cargo care se indrepta catre Statele Unite in anul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.