Premierul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu l-a acuzat joi pe omologul sau israelian Benjamin Netanyahu ca a comis in Fasia Gaza "crime impotriva umanitatii" echivalente celor ale "teroristilor" islamisti soldate cu 17 morti la Paris.

"La fel ca teroristii care au comis masacrele de la Paris, Netanyahu a comis crime impotriva umanitatii la conducerea Guvernului care a masacrat copii ce se jucau pe plajele (Faseiei) Gaza", a declarat Davutoglu pentru presa, inainte sa ia avionul pentru a pleca intr-o vizita la Bruxelles. Declaratiile sefului Guvernului turc intervin in plin "razboi" verbal intre liderii Turciei si Israelului, ale caror relatii se afla cel mai slab nivel.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni ca ii este "greu sa inteleaga cum a indraznit (Netanyahu)" sa participe la marsul organizat duminica in Franta, dupa atacurile islamiste care au vizat jurnalisti de la saptamanalul de satira Charlie Hebdo, politisti si patru clienti evrei ai unui magazin cu specific evreiesc, scrie MEDIAFAX.

Seful Guvernului israelian i-a raspuns sec, miercuri seara, denuntand "afirmatii rusinoase" care "este necesar sa fie condamnate de catre comunitatea internationala, deoarece razboiul impotriva terorismului nu poate reusi daca ea nu se ghideaza dupa o morala clara".

Seful de stat islamo-consservator, care conduce Turcia fara intrerupere din 2003, ii critica in mod regulat pe liderii israelieni, pe care i-a acuzat in iulie ca l-au "depasit pe Hitler in materie de barbarie". Aproape 2.200 de palestinieni, marea majoritate civili, au fost ucisi in ofensiva israeliana care a avut loc in perioada iulie-august in Fasia Gaza, aflata sub controlul miscarii Hamas, unul dintre obiective fiind oprirea tirurilor de rachete palestiniene. Peste 70 de persoane au fost ucise din tabara israeliana, marea majoritate militari.

Relatiile dintre Turcia si Israel s-au deteriorat dupa asaltul israelian, in 2010, asupra unei flotile inchiriate de catre un ONG turcesc cu scopul de sparge blocada impusa de israelieni Fasiei Gaza, in care comandouri israeliene au ucis zece cetateni turci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.