Parlamentul European a aprobat o propunere legislatica care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin cultivarea recoltelor care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor.

Potrivit unui comunicat al PE, europarlamentarii au adoptat, marti, in sesiunea plenara de la Strasbourg, o noua legislatie "care permite statelor membre UE sa restrictioneze sau sa interzica deplin cultivarea recoltelor care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE".

Propunerea legislativa, agreata informal de PE si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost deblocata abia dupa patru ani, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizeaza OMG si cele care se opun.

"Acest acord va oferi mai multa flexibilitate pentru statele membre care vor sa restrictioneze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinta intr-o dezbatere care este departe de a fi incheiata intre pozitiile pro si contra OMG", a declarat raportorul belgian Frédérique Ries (ALDE). ”In ceea ce priveste viitorul, am incredere in promisiunea Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a intari procesul democratic privind OMG in Europa si de a se asigura ca cercetarea este cu adevarat independenta”, a mai spus Ries.

Acordul negociat cu ministrii UE a fost adoptat cu 480 de voturi la 159 si 58 de abtineri. Noile reguli vor permite statelor membre sa interzica OMG din motive de protectie a mediului, dar si din alte motive, cum ar fi cerintele privind planificarea urbana sau nationala, impactul socio-economic, evitarea prezentei involuntare a OMG in alte produse si obiective ale politicii agricole, se arata in comunicat.

Inainte ca un stat membru sa adopte astfel de masuri, legislatia cere o procedura care sa le permita companiilor producatoare de OMG sa isi dea acordul pentru interdictii asupra autorizatiilor lor de punere pe piata. Legea prevede ca un stat membru poate impune restrictia unilateral, daca o companie nu este de acord. In prezent, porumbul MON810 este singurul organism modificat genetic cultivat in UE. Cartoful modificat genetic "Amflora" a fost interzis de Curtea generala UE in 2013, dupa ce initial fusese aprobat de Comisia Europeana. Noua legislatie va intra in vigoare in primavara acestui an.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.