Summitul european prevazut pe 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei impotriva terorismului, in urma atentatului comis la sediul publicatiei franceze Charlie Hebdo, a anuntat vineri presedintele Consiliului European Donald Tusk, relateaza AFP.

"Am vorbit cu presedintele (francez François) Hollande ieri (joi) seara si intentionez sa folosesc reuniunea sefilor de stat si de guverne de la 12 februarie pentru a discuta despre raspunsul pe care UE poate sa-l dea provocarilor" in cadrul luptei impotriva terorismului, a declarat Tusk la finalul unei intalniri, la Riga, cu premierul leton Laimdota Straujuma. "Teroarea a lovit Europa", a subliniat Tusk, la doua zile de la comiterea atacului "barbar" impotriva publicatiei satirice franceze, in care au fost omorate 12 persoane. Evocand precedentele de la Madrid si Londra, el a subliniat vulnerabilitatea tarilor din lumea de azi.

"Uniunea Europeana nu poate face totul, dar ea poate sa contribuie la consolidarea securitatii noastre"
, a apreciat el. Tusk a evocat in acest sens introducerea mandatului european de arestare dupa atentatele comise la 11 septembrie 2001 in Statele Unite. "Dar este necesar sa facem mai mult", a apreciat presedintele UE. El a indemnat Parlamentul European (PE) sa-si accelereze activitatea in legatura cu propunerea Directivei Europene «PNR» (Passenger Name Record), care poate ajuta la detectarea deplasarilor persoanelor periculoase.

PE, care urmeaza sa se reuneasca saptamana viitoare in sesiune plenara, la Strasbourg, blocheaza din 2011 adoptarea acestui proiect de infiintare a unui registru european cu datele pasagerilor. Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a apreciat joi ca urgenta infiintarea acestui dispozitiv. Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, prezent si el la Riga cu ocazia lansarii oficiale a presedintei semestriale letone a UE, a anuntat ca intentioneaza sa propuna statelor membre ale Uniunii un nou program de lupta impotriva terorismului, in saptamanile urmatoare, scrie MEDIAFAX.

Mogherini a inscris consolidarea politicii europene - in special in ceea ce priveste problemele ridicate de catre tineri europeni inrolati sa lupte in Siria si Irak - pe ordinea de zi a unei reuniuni prevazute pe 19 ianuarie, la Bruxelles, a ministrilor de Externe din UE. Acest subiect se afla si pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne si ai Justitiei, prevazute in perioada 29-30 ianuarie, la Riga.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.