Vecinii lui Chérif Kouachi din Hauts-de-Seine au fost ingroziti cand au descoperit ca acest barbat, care le aducea croissante, este unul dintre cei doi suspecti in comiterea atentatului la sediul din Paris al publicatiei satirice Charlie Hebdo, relateaza Le Parisien in editia electronica de vineri.

Chérif Kouachi locuia de mai multi ani - impreuna cu sotia - intr-un imobil de pe strada Basly, la Gennevilliers, in departamentul Hauts-de-Seine, care face parte din regiunea Ile-de-France, suburbiile din vestul capitalei franceze. Discret si simpatic, curajos, grijuliu si perfect corect, este modul in care era perceput Chérif Kouachi la Gennevilliers, in imobilul de pe strada Basly. Vecinii sai il descriu drept un barbat care nu avea absolut nicio legatura cu un terorist. "Poate ca pentru ca era ceea ce stim acum ca era explica faptul ca era discret", a declarat joi - cand a fost realizat reportajul - unul dintre ei pentru Le Parisien.

Niciunul dintre vecini nu-si aminteste precis momentul in care Chérif Kouachi si sotia sa s-au mutat la etajul patru. "Era cel putin in 2005", apreciaza Eric, vecinul de palier al lui Chérif. In acea perioada - pe cand avea 20 de ani - a fost arestat si incarcerat tanarul, dupa ce a incercat sa plece sa lupte in Irak. Dupa ce a iesit din inchisoare, in 2008, a stat mai mult in garsoniera de pe strada Basly, la numarul 17, fara sa se ascunda.

Pe cutia postala, numele sau de familie si al sotiei sale - Hamyd - sunt scrise clar, alaturi de numarul apartamentului. Chérif pleca regulat. "Pleca timp de cateva zile si revenea", spune vecinul de palier, care se intreaba daca sotia il insotea. "N-o vedeam aproape deloc. Purta val. Cand ne intalneam, ma evita, pentru ca refuza sa se apropie de barbati. Nu lua ascensorul in acelasi timp cu mine. Intr-o zi l-am vazut pe sotul ei coborand pe scara primul, ca sa se asigure ca nu o vede nimeni", adauga el.

Dupa cateva ore de la comiterea atentatului la Charlie Hebdo, miercuri, Brigada de cautare si interventie (BRI) a gasit-o pe sotia teroristului in locuinta conjugala de aproximativ 20 de metri patrati. Ea era tot in arest preventiv joi seara, la fel ca fratele ei, Mourad Hamyd, in varsta de 18 ani, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Publicarea fotografiei lui Chérif Kouachi pe ecranele televizoarelor i-a stupefiat pe locuitorii din imobil. "Nu inteleg", a reactionat o vecina. "El a fost intotdeauna simpatic, rezervat, dar zambitor", adauga ea. In schimb, Eric era siderat: "Sa descoperi ca traiesti alaturi de cineva care a omorat 12 persoane este un soc, nu gluma. Acest baiat imi aducea croissante cand se ducea la brutarie!". Brutarul este si el uimit: "Acest domn este un client obisnuit. Sincer, daca el a facut asta, nu aveai cum sa-ti dai seama", spune el.

Cum statea intermitent pe strada Basly, Chérif Kouachi frecventa doar din cand in cand moscheea din Gennevilliers. Iar la moschee lumea era stupefiata. Mohamed Benali, conducatorul lacasului de cult, a declarat ca Chérif Kouachi era politicos si discret. Insa i-a ramas intimparit in minte un incident. "Inaintea alegerilor prezidentiale, imamul i-a indemnat pe credinciosi sa se inscrie pe listele electorale. Ei, bine, el a plecat de la rugaciune. A iesit, furios, si a spus serviciului de ordine «Asta nu este normal. In islam, nu votam»". Dupa comiterea acestui act de barbarie care ingrozeste, baiatul politicos ii parea, joi, mai degraba un nebun furios.

Citeste si:
Culiță Sterp, primele declarații după ce a fost acuzat că a ucis un...
Culiță Sterp, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.