Statele Unite au decis sa-si reduca usor prezenta militara in Europa, incetand orice activitate la baza aeriana Mildenhall din Marea Britanie.

Reorganizarea prezentei militare americane in Europa "se va traduce printr-o scadere usoara a numarului fortelor noastre" in aceasta zona, a anuntat, intr-un comunicat, Departamentul american al Apararii. Potrivit unei surse militare, probabil 1.200 de barbati din contingentul american prezent in Europa vor fi retrasi din zona in urma acestor decizii.

Luam aceste masuri pentru a "profita din plin de capacitatile noastre militare (mobilizate) in Europa", a declarat secretarul american al Apararii, Chuck Hagel. Statele Unite spera ca reorganizarea fortelor sale in Europa le vor permite sa economiseasca 500 de milioane de dolari pe an si sa-si utilizeze mai eficient resursele, scrie MEDIAFAX.

Oficiali americani au subliniat ca aceste actiuni nu vor slabi in niciun caz dispozitivul american in fata Rusiei.

Orientarile bugetare adoptate de Congresul american prevad "consolidarea" prezentei americanilor si aliatilor lor in Europa de Est, precum si ajutorarea Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova in vederea sporirii capacitatilor lor, precizeaza comunicatul Departamentului Apararii. Potrivit unor oficiali militari, majoritatea fortelor retrase din Marea Britanie, Portugalia si din alte locuri din Europa vor fi redesfasurate in Germania si Italia. Prezenta militara americana in Marea Britanie se va diminua cu aproximativ 2.000 de persoane la capatul acestor actiuni, potrivit acestor surse. In schimb, prezenta militara americana in Germania va creste cu cateva sute de oameni.

Desi va fi privata de prezenta militara americana la Mildenhall (Suffolk, est), Marea Britanie va gazdui in schimb, la baza Lakenheath, primele avioane de vanatoare de tip F-35 mobilizate in Europa. Mildenhall gazduieste in prezent avioane de aprovizionare, precum si avioane si elicoptere utilizate in operatiuni speciale. Fortele speciale de la Mildenhall vor fi transferate in Germania.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In total, 15 baze militare americane din Europa vor fi returnate tarilor gazda. Masurile anuntate joi mai prevad retragerea a 500 de militari americani de la baza Lajes, pe arhipelagul portughez Azore. Guvernul portughez si-a exprimat "puternica sa nemultumire" fata de aceasta "decizie unilaterala", care "nu a tinut cont de preocuparile transmise Statelor Unite in ultimii doi ani in comun cu Guvernul regional Azore".

Baze americane din Belgia, Olanda si Germania vor fi de asemenea inchise. In prezent, din cei 67.000 de militari americani mobilizati in Europa, 40.800 sunt in Germania, 10.700 in Italia si 8.700 in Marea Britanie. Guvernul britanic a minimalizat impactul deciziei americane. "Relatia noastra istorica este in continuare la fel de solida", a afirmat ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon. "Stim ca astfel de schimbari sunt necesare uneori", a adaugat el.

Citeste si:
SUA își prelungesc prezența militară în România: Trimit 4.000 de...
SUA își prelungesc prezența...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.