Unele dintre cele mai importante institutii de presa din lume, intre care ziarele The Telegraph si The New York Times, agentia de stiri Associated Press si televiziunea CNN, au cenzurat difuzarea caricaturilor cu profetul Mahomed, in contextul atacului terorist produs la sediul Charlie Hebdo.

Ziare majore, retele de televiziune si site-uri importante au ales sa nu difuzeze sau sa difuzeze blurat caricaturile cu profetul Mahomed din saptamanalul satiric Charlie Hebdo, in contextul atacului terorist care a avut loc miercuri, la sediul publicatiei, si care s-a soldat cu 12 morti, potrivit BuzzFeed, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de stiri cu tematica sociala la nivel international.

Astfel, cotidianul britanic The Telegraph a prezentat blurat una dintre reprezentarile satirice ale lui Mahomed care a fost publicata initial pe coperta uneia dintre editiile anterioare ale Charlie Hebdo. The Telegraph a folosit de asemenea o imagine decupata cu Stéphane Charbonnier (Charb), directorul Charlie Hebdo, ucis in atentatul de miercuri. In aceasta imagine, Stéphane Charbonnier tine in maini publicatia Charlie Hebdo, insa fotografia prezentata de The Telegraph a fost taiata astfel incat sa nu se vada caricatura cu profetul Mahomed de pe prima pagina a ziarului francez.

Si ziarul american The New York Daily News a folosit imagini blurate ale caricaturilor care il prezentau pe profetul Mahomed. De exemplu, cotidianul american a difuzat o caricatura blurata din 2011, in urma publicarii careia sediul Charlie Hebdo a fost incendiat.

Reprezentantii The Telegraph si The New York Daily News nu au raspuns imediat cererilor adresate de jurnalistii BuzzFeed pentru a motiva deciziile de a blura desenele cu profetul Mahomed.

Pe de alta parte, reprezentantii cotidianului american The New York Times, o alta publicatie care a cenzurat difuzarea caricaturilor cu profetul Mahomed, au explicat decizia lor: "Potrivit standardelor Times, nu publicam in mod obisnuit imagini sau materiale care incearca in mod deliberat sa ofenseze sensibilitati religioase. Dupa o analiza profunda, editorii Times au decis ca descrierea respectivelor caricaturi va oferi cititorilor suficiente informatii pentru a intelege stirile (referitoare la atacul de la sediul Charlie Hebdo, n.r.)".

Citeste si:
Directorul New York Times: Discursul lui Trump impotriva presei e...
Directorul New York Times:...

Pe de alta parte, potrivit BuzzFeed, alte institutii de media au preferat sa fie mai subtile, prezentand imagini decupate care nu au inclus imaginea profetului Mahomed. Astfel, trei imagini cu Stéphane Charbonnier (Charb), directorul Charlie Hebdo, au fost promovate, miercuri, de agentia internationala de stiri Associated Press (AP), dupa atacul armat, insa niciuna nu a inclus o imagine a vreunei coperte a publicatiei.

Purtatorul de cuvant al AP, Paul Colford, a confirmat pentru BuzzFeed decizia editoriala a agentiei de stiri de a nu promova caricaturi cu profetul Mahomed. "A fost politica noastra editoriala de mai multi ani sa ne abtinem sa promovam in mod deliberat imagini provocatoare", a mai spus Paul Colford.

Cu toate acestea, multe institutii de media au ales sa foloseasca imagini din arhiva AP, referitoare la acest subiect, in ciuda faptului ca agentia de stiri a decis miercuri sa promoveze doar acele imagini care nu prezinta caricaturi ale profetului Mahomed.

Citeste si:
Un malaysian a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru...
Un malaysian a fost condamnat...

Decizia unor institutii de presa de a nu promova astfel de caricaturi a aparut inca din 2005 si 2006, dupa publicarea unor astfel de imagini intr-o publicatie daneza. Acele caricaturi au determinat proteste la nivel international, in timp ce publicatia daneza si caricaturistii sai au primit amenintari cu mopartea. La momentul respectiv, unele institutii de media au publicat caricaturile in semn de solidaritate cu publicatia daneza, in timp ce alte organizatii de presa au decis sa le cenzureze. Printre acestea din urma s-a numarat si reteaua de televiziune CNN, care a difuzat o imagine blurata a caricaturilor respective, scrie MEDIAFAX.

La fel s-a intamplat si miercuri, dupa atacul armat de la sediul Charlie Hebdo, cand CNN a difuzat din nou imagini blurate ale caricaturilor publicatiei daneze si nu a prezentat deloc imagini ale caricaturilor publicate de Charlie Hebdo.

Citeste si:
Cele mai urate caricaturi facute celebritatilor ii aduc unui artist d
Cele mai urate caricaturi...

"Pe parcursul derularii acestor evenimente dureroase, am discutat permanent despre cele mai bune modalitati de a aborda chestiunile si despre modul de difuzare a imaginilor pe platformele noastre", a declarat un purtator de cuvant al CNN, precizand ca discutiile in acest sens vor continua pe parcursul derularii evenimentelor. Acesta a mai spus ca, desi nu au fost prezentate aceste caricaturi care sunt considerate ofensatoare de multi musulmani, imaginile au fost descrise in detaliu in materialele difuzate de CNN.

CNN nu este insa singura retea de televiziune care nu a aratat deloc caricaturile Charlie Hebdo. De fapt, potrivit BuzzFeed, cele mai mari retele de televiziune din lume, intre care NBC News, MSNBC, CNBC, ABC News si CBS News, au decis sa nu difuzeze aceste imagini.
Pe de alta parte, desi Fox News a difuzat miercuri o imagine a unei caricaturi cu profetul Mahomed, reprezentantii acestei televiziuni au anuntat ca nu planuiesc sa reia difuzarea respectivei imagini.

Citeste si:
Explicatia Facebook, dupa ce mai multe conturi au fost blocate in...
Explicatia Facebook, dupa ce...

Doisprezece persoane (11 barbati si o femeie) au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedati se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii sai au urmat, se pare, ordine ale organizatiei extremiste Stat Islamic, impotriva careia Franta este angajata militar in Irak. Pe de alta parte, martorii citati de presa franceza au declarat ca redactia publicatiei Charlie Hebdo a fost atacata de simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida.

Sapte persoane se afla joi in arest preventiv in cadrul anchetei privind atacul, a anuntat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Potrivit AFP, o sursa judiciara a declarat, la randul sau, ca miercuri seara au fost retinute sapte persoane, barbati si femei din anturajul a doi frati identificati drept presupusii autori ai atacului si care inca nu au fost gasiti. Locul unde au fost efectuate aceste retineri nu a fost precizat.

Politia franceza a publicat fotografiile celor doi frati suspectati ca ar fi autorii atacului si care fac obiectul unor "mandate de cautare", Cherif si Said Kouachi, in varsta de 32, respectiv 34 de ani, si a facut apel la marturiile persoanelor care au asistat la atac. Cei doi suspecti "sunt probabil inarmati si periculosi", a avertizat prefectura de politie din Paris. Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, in varsta de 18 ani, s-a predat politiei la Charleville-Mézières, in nord-estul Frantei, "dupa ce si-a vazut numele circuland pe retelele de socializare", a anuntat o sursa apropiata dosarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.