Presedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizita oficiala la Budapesta in martie, au declarat surse citate de cotidianul ungar Nepszava in editia de marti, relateaza site-ul Portfolio.hu.

Data exacta a vizitei lui Putin nu a fost stabilita. Biroul premierului ungar verifica programul lui Viktor Orban pentru a gasi o data potrivita pentru ambii oficiali. Cotidianul maghiar mentioneaza ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va efectua o vizita in Ungaria in februarie. Intalnirea dintre Orban si Putin este considerata provocatoare in contextul relatiilor tensionate dintre Ungaria si Statele Unite.

Ultima vizita a lui Putin la Budapesta a avut loc in 2006, in timp ce Orban s-a intalnit cu liderul rus la Kremlin in noiembrie 2010 si februarie 2013. Reactionand la informatiile cotidianului Nepszava privind vizita lui Putin in Ungaria, partidul ungar Egyutt (Impreuna) a apreciat ca Guvernul ar trebui sa se consulte cu partidele parlamentare referitor la agenda intalnirii, relateaza agentia MTI, scrie MEDIAFAX.

Egyutt i-a cerut premierului Orban "sa nu-i faca lui Putin inca o favoare" si sa renunte la acordul incheiat de Guvernul ungar cu Moscova in ianuarie 2014, privind modernizarea centralei nucleare Paks, si la un imprumut de la statul rus in valoare de zece miliarde de euro. Notand ca mai multe unitati ungare de stocare a gazelor vor fi vandute companiei ruse Gazprom in baza acestui acord, partidul a precizat ca documentul nu este in interesul Ungariei si ar mari dependenta energetica a statului fata de Rusia.

La randul sau, liderul partidului ecologist de opozitie LMP, Bernadett Szel, a afirmat ca Putin ar putea folosi pretul gazelor ca arma politica si i-a cerut lui Orban sa refuze semnarea unui acord care fixeaza pe termen lung pretul platit de Ungaria pentru gaze. Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) a precizat ca va organiza o manifestatie a "partidelor democratice de opozitie", alaturi de organizatiile civice, impotriva vizitei presedintelui rus.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.