Vladimir Putin a emis un decret care le permite strainilor sa se inroleze in armata rusa pentru cel putin cinci ani, insa expertii de la Moscova sustin ca aceasta dispozitie nu are legatura cu criza din Ucraina.

Singura conditie impusa cetatenilor straini care vor sa se inroleze este sa vorbeasca limba rusa, prin urmare sunt asteptati multi recruti din fostele republici sovietice din Asia Centrala. Voluntari straini, inclusiv rusi, lupta deja in Ucraina, insa Moscova dezminte ca trimite trupe in aceasta tara. Guvernul de la Kiev si Occidentul afirma ca Rusia a trimis arme grele si trupe antrenate pentru a ajuta separatistii din estul Ucrainei, scrie MEDIAFAX.

Decretul face parte din demersurile facute in vederea profesionalizarii fortelor armate ruse, afirma analistul militar al BBC, dar are implicatii diplomatice pentru relatiile Moscovei cu fostele republici sovietice.
Expertii militari rus Pavel Felghengauer si Aleksander Golt au declarat pentru BBC ca noul decret va legaliza o situatie care exista deja de cativa ani in zonele in care trupele ruse sunt mobilizate dincolo de granitele tarii. Acesta va usura misiunea fortelor ruse de a recruta localnici in Asia Centrala, Caucaz si Transnistria, explica ei.

"Anterior li se cerea sa aiba cetatenie rusa sau un document care sa le ofere drepturi cetatenesti dar acum se pot inrola si fara sa aiba cetatenie rusa", a afirmat Felghengauer. Potrivit lui Golt, armata rusa numara deja 300 de straini. El sustine insa ca Rusia nu intentioneaza sa creeze o "legiune straine" de tip francez. Pentru cei mai multi insa, salariul lunar de 30.000 de ruble (400 de euro) ar putea reprezenta un impuls pentru a se alatura armatei ruse, la fel ca si perspectiva obtinerii cetateniei ruse, a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.