Autoritatea Palestiniana recunoaste competenta Curtii Penale Internationale (CPI) in presupuse crime comise din momentul in care Israelul a lansat o vasta campanie de arestari urmata de un razboi in Fasia Gaza.

"La 1 ianuarie 2015, grefierul CPI, Herman von Hebel, a primit o declaratie depusa in virtutea articolului 12 (3) al Statutului de la Roma, prin care Guvernul palestinian declara ca accepta competenta CPI incepand cu 13 iunie 2014", a anuntat CPI intr-un comunicat.

Acceptarea acestei competente "nu corespunde unei aderari la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curtii", solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniana si asupra careia ONU urmeaza sa se pronunte, a subliniat CPI. Aderarea, daca va fi acceptata, ii va permite CPI sa ancheteze doar asupra unor eventuale crime comise pe viitor. Acceptarea competentei in virtutea articolului 12(3) al Statutului de la Roma ar putea permite, daca va fi considerata valida, o competenta retroactiva, scrie MEDIAFAX.

Cererea de aderare la CPI depusa de Autoritatea Palestiniana se inscrie intr-o ofensiva diplomatica condusa de palestinieni la ONU.

In acest context, Guvernul israelian a inghetat sambata transferul a 106 milioane de euro reprezentand taxe colectate in contul Autoritatii Palestiniene si a amenintat cu adoptarea de noi sanctiuni.
La 12 iunie, trei tineri israelieni au fost rapiti in apropierea unei colonii din Cisiordania, dupa care au fost asasinati.

Dupa rapirea celor trei tineri israelieni, peste 2.000 de palestinieni au fost arestati in Cisiordania si la Ierusalim. Violentele s-au agravat ulterior, in principal in Orasul Sfant, afectat de ciocniri si atentate. Dupa aproape o luna, Israelul a lansat a treia sa ofensiva asupra Fasiei Gaza in sase ani, ucigand peste 2.200 de palestinieni, majoritatea civili.

Peste 70 de persoane au murit de partea israeliana, majoritatea militari. Pe parcursul a 50 de zile de conflict, mii de rachete lansate din Fasia Gaza s-au abatut asupra Israelului. CPI, cu sediul la Haga, este competenta, incepand cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupusilor autori de acte de genocid, de crime impotriva umanitatii si crime de razboi. O suta douazeci si doua de state, printre care nu figureaza Israelulul, au aderat pana in prezent la Statutul de la Roma.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.