François Hollande si-a exprimat luni increderea in obtinerea unor "progrese" in privinta Ucrainei la urmatorul summit international din 15 ianuarie de la Astana, subliniind ca sanctiunile care apasa asupra Moscovei trebuie ridicate in acest caz.

"Sanctiunile trebuie ridicate daca exista progrese. Daca nu exista progrese, sanctiunile vor ramane", a declarat el pentru postul de radio France Inter. "Voi merge la Astana la 15 ianuarie cu o conditie. Si anume sa se poata face noi progrese. Daca este doar sa ne reunim, sa vorbim fara sa existe progrese, nu merita osteneala. Dar eu cred ca vor fi", a precizat el.

Summitul de la Astana urmeaza sa reuneasca in jurul mesei presedintii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Porosenko, pe Hollande si cancelarul german Angela Merkel. Vorbind despre recenta eliberare a detinutilor care a avut loc intre ucraineni si rebelii prorusi, presedintele francez a subliniat ca "au fost facute progrese".

El a explicat ca acesta este sensul demersului sau de apropiere a liderilor ucrainean si rus. "De aceea caut de mai multe luni ceea ce poate fi acordul" intre cele doua parti dupa "aproape 5.000 de morti" de la inceputul conflictului, in aprilie, a declarat el.

"Trebuie sa vorbim cu (Vladimir) Putin si in acelasi timp trebuie sa vorbim clar. Eu am facut-o", a amintit el, vorbind despre cele doua intalniri pe care le-a avut cu presedintele rus la sfarsitul lui 2014. "El insusi trebuie sa stie sa se opreasca" deoarece "plateste destul de scump", a continuat presedintele francez, vorbind despre sanctiunile europene impotriva Moscovei.

"Putin nu vrea anexarea estului Ucrainei. Mi-a spus-o el. As putea sa nu cred, vad ce a facut in Crimeea (dar) nu este acelasi lucru". "Ceea ce vrea este ramana constant. Ce vrea Putin este ca Ucraina sa nu basculeze in tabara NATO", a subliniat presedintele francez.
"Ceea ce vrem noi de la Putin este ca el sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Ceea ce vrem de la Putin este sa nu mai sustina separatistii", a adaugat Hollande, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Puterile occidentale au acuzat in numeroase randuri Rusia de implicare activa in criza ucraineana prin furnizarea de intariri si arme rebelilor din est, ceea ce Moscova a dezmintit categoric. Ultimul armistitiu care a fost instaurat la 9 decembrie este respectat in mod global, potrivit protagonistilor, in pofida luptelor sporadice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.