Survolurile misterioase deasupra centralelor nucleare din Franta, care s-au intensificat in aceasta toamna, au reaparut in acest weekend, odata cu reperarea unor aeronave suspecte, probabil avioane fara pilot, sambata, la un complex atomic din estul tarii, relateaza AFP.

Centrala Nogent-sur-Seine, in provincia Champagne, a anuntat pentru AFP, sambata, ca agentii sai de securitate au observat cu o zi inainte "doua obiecte zburatoare survoland rezerva funciara din zona centralei". Jandarmeria a fost alertata ulterior.

Nu a mai fost semnalat vreun zbor deasupra altor instalatii din Franta. Aceasta tara detine al doilea parc nuclear din lume, cu 58 de reactoare repartizate in 19 centrale, scrie MEDIAFAX.

Intre inceputul lui octombrie si inceputul lui noiembrie, 18 zboruri au fost detectate deasupra sau in apropierea diferitor instalatii, unele simultan, acreditand ipoteza unei actiuni coordonate de catre persoane ale caror identitate si motivatii raman o enigma. Cazul a relansat dezbaterea asupra securitatii instalatiilor nucleare din Franta, Guvernul dand asigurari ca nu exista nicio temere, in timp ce Greenpeace, care da asigurari ca nu are nimic de-a face cu aceste operatiuni, acuza autoritatile ca "minimalizeaza" pericolul.

Centrala Nogent a mai fost survolata la 19 octombrie.

Survolarea centralelor nucleare este interzisa pe o raza de cinci kilometri si la altitudinea de 1.000 de metri in jurul instalatiilor. Spatiul aerian deasupra centralelor nucleare este supravegheat de aviatia militara, in urma unui acord cu EDF. Toate cele 58 de reactoare ale Frantei sunt exploatate de EDF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.