Coreea de Nord a denuntat vehement consolidarea de catre Statele Unite a arsenalului lor de sanctiuni ca riposta la piratarea informatica a retelei Sony Pictures.

Statele Unite, care acuza Phenianul ca se afla in spatele atacului cibernetic, au adaugat vineri pe lista lor neagra alti zece oficiali de rang inalt ai regimului, agentia nord-coreeana de informatii precum si doua companii ce au legaturi cu sectorul militar al regimului comunist. Casa Alba a avertizat ca este vorba despre prima faza a raspunsului sau la atacul informatic, pe care Phenianul dezminte ca l-ar fi comis.

In urma atacului, la sfarsitul lui noiembrie, Sony Pictures a anuntat initial ca anuleaza lansarea filmului "The Interview", care are ca subiect o tentativa de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un de catre CIA. Hackerii au amenintat cu atentate in salile de cinema.

FBI a declarat ca Phenianul este la originea acestei manevre, dar unii specialisti se indoiesc de acest lucru.

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat ca refuzul Washingtonului de a lansa o ancheta comuna este semnul "constiintei sale incarcate". "Actiunile persistente si unilaterale ale Casei Albe si adoptarea de sanctiuni (...) dovedesc in mod evident ca aceasta nu a renuntat la aversiunea si ostilitatea sa inveterata" fata de Coreea de Nord, a declarat un purtator de cuvant citat de agentia oficiala KCNA.

Coreea de Nord a fost deja supusa unor sanctiuni internationale legate de programul sau nuclear controversat.
Noile sanctiuni nu vor face decat sa intareasca hotararea Phenianului de a face din programul sau militar o prioritate, a adaugat purtatorul de cuvant.

Aceasta este prima riposta revendicata oficial de Washington de la atacul impotriva Sony Pictures, semnata de un misterios grup de hackeri "Gardienii Pacii". Coreea de Nord a fost recent victima unor intreruperi gigantice de Internet, dar Washingtonul a refuzat sa recunoasca sau sa dezminta responsabilitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.