Israelul a asigurat ca nu va permite nicio procedura judiciara impotriva mililtarilor sai dupa solicitarea palestinienilor de aderare la Curtea Penala Internationala (CPI) si i-a amenintat cu noi sanctiuni, dupa inghetarea a peste 100 de milioane de euro.

"Nu vom permite ca militarii si ofiterii Tsahal sa fie adusi in fata tribunalului de la Haga", a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Obiectivul demersului de aderare palestinian, inceput vineri la Natiunile Unite, este de a putea cere socoteala liderilor israelieni pentru cele trei ofensive lansate in Gaza din 2008 sau pentru ocupatie, in fata acestui tribunal competent in materie de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi.

Cererea se inscrie in cadrul unei ofensive diplomatice desfasurate la ONU de palestinieni, care vor sa supuna din nou votului proiectul lor de rezolutie, respins saptamana trecuta. In replica, Israelul a inghetat sambata plata a 106 milioane de euro din taxe colectate in numele Autoritatii Palestiniene. Aceste plati sunt vitale pentru Autoritatea Palestiniana deoarece ele reprezinta peste doua treimi din veniturile bugetare proprii si contribuie la plata a peste 150.000 de functionari.

Statul evreu a folosit deja acest mijloc de presiune in special in aprilie, in timpul concilierii dintre Fatah, al presedintelui Mahmoud Abbas, si Hamas, scrie MEDIAFAX.

Miscarea islamista a denuntat "furtul de bani palestinieni", cerand inca o data Autoritatii Palestiniene sa raspunda rapid si ferm. Trebuie "sa se anunte oficial sfarsitul negocierilor si al cooperarii pe teme de securitate cu ocupantul israelian", a declarat Hamas. Dupa CPI, intreruperea cooperarii pe teme de securitate in Cisiordania ocupata, arma anti-Hamas pretioasa atat in viziunea israelienilor, cat si pentru Autoritatea Palestiniana, ar fi penultima etapa inaintea ultimei lor carti: dizolvarea Autoritatii Palestiniene.

Dizolvarea acestei entitati, nascute din Acordurile de la Oslo in 1993 si care ar urma sa lase loc unui stat care intarzie sa apara, este ceea ce a preconizat si un ministru israelian, chiar daca, in fapt, doar palestinienii pot face acest lucru.

"Daca palestinienii nu dau inapoi, trebuie sa luam masuri mai dure pana la o dizolvare progresiva, o neutralizare progresiva a Autoritatii Palestiniene", a declarat ministrul Informatiilor Youval Steinitz, un apropiat al lui Netanyahu.

Ministrul Justitiei Tzipi Livni, demisa recent, a avertizat: daca Guvernul "se gandeste la solutii precum constructii (in colonii, n.red.) sau desfiintarea Autoritatii Palestiniene, noi vom fi cei pedepsiti".
La sfarsitul lui 2012, cand statul Palestina a obtinut statut de observator la ONU, Israelul a anuntat construirea catorva mii de locuinte in coloniile din Cisiordania ocupata inclusiv in zona ultrasensibila E1, aproape de Ierusalim, si a declansat un val de nemultumire la nivel international.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Netanyahu pregateste de aceasta data un raspuns "mai dur si global" decat inghetarea platii taxelor dar care nu include constructii in colonii, a asigurat Nissim Ben Sheetrit, un oficial de rang inalt in cadrul Afacerilor Externe. "Israelul este pe punctul de a trece de la aparare la atac", a avertizat el. In trecut, statul evreu a folosit arma retragerii permisului VIP, care le permite oficialilor palestinieni sa se deplaseze in special din Cisiordania in Fasia Gaza.

Inghetarea platilor catre Autoritatea Palestiniana a fost calificata imediat, sambata, drept o "noua crima de razboi" de catre palestinieni.

Benjamin Netanyahu a trimis duminica aceste acuzatii liderilor de la Ramallah, pe care ii acuza ca au incheiat "o alianta cu criminalii de razboi ai Hamas" formand un Guvern de independenti dupa concilierea lor cu miscarea islamista, considerata "terorista" de Israel si Statele Unite. Israelul acuza Hamas ca a folosit locuitorii din Gaza drept "scuturi umane" in timpul razboiului din aceasta vara.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Prima plangere pe care palestinienii vor sa o depuna la CPI ar urma sa se refere la acest conflict care s-a soldat cu aproape 2.200 de morti in randul palestinienilor, majoritatea civili, si 73 de partea israeliana, dintre care 67 de militari, a explicat pentru AFP un jurist palestinian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.