François Hollande isi incheie anul cu speranta ca in 2015 va obtine primele rezultate ale reformelor sale economice dar risca sa suporte noi infrangeri electorale.

Potrivit apropiatilor sai, liderul socialist, care a intrat in a doua jumatate a mandatului sau de cinci ani, abordeaza "combativ si hotarat" urmatoarele 12 luni, cruciale pentru a obtine un al doilea mandat in 2017.

"Intr-o lume care se schimba, Franta avanseaza si a demarat reformele necesare", ar urma sa le spuna presedintele compatriotilor sai miercuri seara.

Multa vreme criticat pentru inertie, presedintele francez se vrea acum "in dinamica si miscare". "Sa fii in ofensiva iti permite sa castigi (...) 2015 va fi diferit: nu vor mai fi aceleasi teme, acelasi context, ne apropiem de 2017", a apreciat el inainte de Craciun.

Pentru cotidianul Le Monde, "François Hollande nu a incetat niciodata sa creada in steaua sa (...) In pofida asteptarilor, el a decis sa se lupte pentru a candida la un nou mandat", iar adversarii sai "sunt departe de a fi castigat meciul". De fapt, cu doar un an inainte de a fi ales in 2012, cota sa de popularitate scazuta i-a adus numele sarcastic de "Domnul 3 la suta".
Din punct de vedere politic, economice, personal, 2014 va ramane pentru el un "annus horribilis".

El nu si-a indeplinit promisiunea de a inversa curba somajului, numarul persoanelor in cautare de locuri de munca atingand un nivel record de aproximativ 3,5 milioane. Obiectivul revenirii deficitului francez la nivelul celor europene a fost amanat cu doi ani, pentru 2017. Alegerile municipale din martie si cele europene din mai s-au soldat cu o ascensiune a extremei drepte care, fapt inedit, a obtinut in septembrie doua locuri in Senat, al carui control a fost preluat de opozitia de dreapta.

In Adunarea Nationala, majoritatea de stanga s-a micsorat dupa plecarea ecologistilor in primavara, o criza guvernamentala la sfarsitul verii si fronda deputatilor socialisti care au criticat virajul social-liberal asumat de Executiv. Si, ca un afront suprem, Hollande si-a vazut viata privata dezbatuta in public, dupa dezvaluirea relatiei sale cu actrita Julie Gayet, despartirea de partenera sa Valérie Trierweiler si razbunarea acesteia din urma intr-o carte devenita best-seller in librarii. La sfarsitul lui 2015, presedintele beneficiaza insa de o usoara crestere in sondaje. Cota sa de popularitate, care scazuse la 13 la suta in toamna, a crescut in decembrie la 25 la suta.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Totusi, in acelasi sondaj, peste doua treimi dintre francezi (68 la suta) cred ca situatia economica a tarii va fi mai proasta la sfarsitul lui 2015.
Hollande va incerca sa isi imbunatateasca imaginea luptandu-se pe scena internationala pentru un acord decisiv pe tema climatului, la conferinta de la Paris din decembrie.
Dar cel mai dur va fi sa depaseasca, pe plan intern, infrangerile probabile ale socialistilor la alegerile departamentale din martie si cele regionale de la sfarsitul anului.

Cele doua scrutine vor avea o valoare de test pentru cursa prezidentiala din 2017, lansata odata cu revenirea predecesorului si fostului sau adversar Nicolas Sarkozy la conducerea opozitiei de dreapta, si in care stanga este amenintata de o eliminare din primul tur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.