Statele Unite isi reduc puternic prezenta in Afganistan, dupa 13 ani de razboi de uzura, coplesite de indoieli fata de misiunea in care au fost ucisi mii de militari si care lasa tara prada a unei insurectii talibane.

Odata cu apropierea sfarsitului anului si incheierii misiunii NATO, grosul armatei americane paraseste fara urma de triumfalism Afganistanul, scena celui mai lung conflict in care s-au angajat vreodata Statele Unite.

Forta NATO in Afganistan (ISAF), care a avut 140.000 de oameni in momentul de varf al prezentei sale, urmeaza sa fie inlocuita in 2015 cu 12.500 de militari straini, in principal americani, cantonati teoretic intr-un rol de asistenta. De la sfarsitul lui 2001 si de la invazia tarii, peste 2.300 de militari americani au fost ucisi aici, iar factura se apropie de 1.000 de miliarde de dolari.

Public, Statul Major asigura sus si tare ca fortele de securitate afgane, formate de catre Statele Unite, sunt intru totul capabile sa faca fata talibanilor.
Dar, in privat, unii oficiali marturisesc ca se tem de o prabusire ca cea din Irak, o tara a carei armata s-a dovedit incapabila sa opreasca avansarea jihdistilor din cadrul organizatiei Statul Islamic (SI). In Statele Unite, acoprirea mediatica a retragerii militarilor este aproape inexistenta, cel mai probabil de teama sa nu provoace o opinie publica foarte sceptica in privinta rezultatelor razboiului. In randul armatei, doar 23% cred ca misiunea a fost indeplinita, potrivit unui sondaj recent.

Aproape ca s-a uitat faptul ca, la inceputul ostilitatilor, americanii vedeau cu ochi foarte buni declansarea ofensivei - menite, potrivit presdintelui de atunci George W. Bush, sa "scurtcircuiteze folosirea Afganistanului ca baza terorista".

Aceasta perceptie avea la baza faptul ca armata americana a obtinut rapid rezultate fulgeratoare. Taberele de antrenament Al-Qaida au fost rase de pe harta, iar combatantii Aliantei din Nord, sustinuti de bombardamente americane si fortele speciale, au reusit sa rastoarne regimul talibanilor intr-o luna. Astfel, razboiul parea ca a fost castigat fara prea mare efort.

Insa doar parea, deoarece talibanii s-au refugiat mai intai in sanctuarele din Pakistanul vecin, pentru ca apoi sa hartuiasca armata afgana si fortele coalitiei prin atentate si atacuri-surpriza.

"O tara democratica si stabila"

Washingtonul a pariat, cu siguranta, pe armata pentru a infrange insurectia, dar alta dimensiune a prezentei sale - deloc de neglijat - a constat in incercarea de a reconstrui o tara "democratica si stabila", luptand impotriva coruptiei endemice, favorizand dezvoltarea economica si aparand drepturile omului.
Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Cu ce rezultate? Ajutorul international a permis sa se construiasca drumuri si scoli, insa mareea de dolari a servit in acelasi timp la alimentarea coruptiei si, prin mijloace ocolitoare, la finantarea insurgentilor.
Pe front, Washingtonul nu a incetat sa trimita intariri, "in speranta desarta ca lucrurile vor sfarsi prin a se imbunatati", afirma generalul in retragere Daniel Bolger, in cartea sa "Why We Lost" (De ce am pierdut).
Prezenta militara americana a atins, astfel, 100.000 de oameni. In prezent, mai sunt doar 11.000.

Talibanii nu mai sunt la putere la Kabul, dar sunt departe de a fi abandonat batalia.

"Talibanii nu au, in mod clar, puterea pe care o aveau in 2001, dar sunt departe de a fi invinsi", apreciaza Vanda Felbab-Brown, o analista de la Centrul de reflectie Brookings. Acest lucru aduce in centrul atentiei armata afgana, care se confrunta cu dezertari in cascada si intarzie sa dea o replica insurgentilor.
"Anul viitor o asteapta marele test", considera Carter Malkasian, care a lucrat pentru diplomatia americana in provincia Helmand (sud) timp de doi ani.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

"Daca pierde teren, acest lucru va prevesti continuarea razboiului, iar talibanii vor deveni tot mai indrazneti, pentru ca n-au niciun motiv sa negocieze" cu Guvernul, preconizeaza el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.