Orator carismatic, dar avand un discurs cu accente nationaliste, critic al coruptiei in randul elitelor use, avocatul Aleksei Navalnii a devenit, la 38 de ani, principala figura a opozitiei fata de Vladimir Putin, intr-o Rusie care se confrunta cu o lipsa evidenta de opozanti.

Bloggerul a fost condamnat marti la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, intr-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, in detrimentul filialei ruse a societatii franceze Yves Rocher.

La iesirea de la tribunal, Aleksei Navalnii si-a indemnat sustinatorii sa iasa in strada pentru a manifesta impotriva puterii de la Kremlin, afirmand ca aceasta "nu merita sa existe si trebuie sa fie eliminata".

Desi a nu a fost trimis la inchisoare, Navalnii ramane sub arest la domiciliu pana in luna februarie, spre deosebire de fratele sau, Oleg, care a fost condamnat in acelasi dosar la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare. "Puterea rusa nu incearca doar sa-i elimine pe opozanti si sa-i trimita la inchisoare, dar ii elimina si ii tortureaza pe apropiatii opozantilor", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.
Condamnat si in 2013, intr-un alt dosar, la cinci ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, Aleksei Navanlnii a respins de fiecare data acuzatiile care i s-au adus. "Nu regret nimic, nicio singura actiune", a afirmat in timpul procesului opozantul rus, care si-a manifestat ambitia de a devenit intr-o buna zi presedinte al Rusiei si de a inlatura actualul regim de la Moscova, care, in opinia lui, este "bazat pe corruptie".

De altfel, el si-a reafirmat aspiratiile luni, cu o zi inainte de anuntarea sentintei, afirmand ca in Rusia este necesara "o schimbare de regim in urma unor alegeri corecte, o justitie independenta, lupta impotriva coruptiei, absenta cenzurii la adresa presei si o impartire dreapta a castigurilor obtinute din vanzarea gazelor si a petrolului". Prin intermediul Internetului, al blogului sau si al un site infiintat pentru denuntarea coruptiei, Aleksei Navalnii a devenit cunoscut in doar cativa ani in Rusia, in contextul in care opozitia rusa acuza o lovitura, dupa cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin.

In septembrie 2013, scorul obtinut la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, dupa primarul in exercitiu, Serghei Sobianin, cu 27,2% din voturi, i-a consolidat pozitia de lider al vocilor critice la adresa Kremlinului.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Absolvent, la inceputul anilor 1990, al Universitatii Prietenia Popoarelor, ulterior membru al Partidului liberal de opozitie Iabloko, din care a fost exclus in 2007 pentru luarile de pozitie nationaliste, Navalnii a contestat fara incetare legitimitatea presedintelui rus, fost agent KGB, care, din 2000, si-a construit imaginea de aparator al intereselor Rusiei. Fondul pentru Lupta impotriva coruptiei, pe care l-a infiintat in 2012, si care este finantat din donatiile oferite de oameni de afaceri, insista in special asupra acestui punct slab al actualului regim de la Moscova.
Licentiat in dreptul afacerilor, Navanlnii a avut primele contradictii cu puterea rusa inca din 2007, cand a cumparat actiuni, printre altele, la compania petroliera Rosfnet si la gigantul Gazprom, iar ulterior, invocand statutul sau de actionar minoritar, a cerut o mai mare transparenta in cheltuielile celor doua companii.

Pozitii ambivalente

Pe site-ul sau de pe Internet, Aleksei Navalnii a dezvaluit acte de coruptie, analizand cheltuielile si licitatiile organizate de administratia rusa. De asemenea, el a publicat investigatii, copii ale unor documente cu privire la vilele si conturile nedeclarate detinute de unii oficiali rusi in strainatate.
Citeste si:
Paşaportul unui bărbat pe nume Navalnîi, găsit lângă un cadavru din...
Paşaportul unui bărbat pe...

Opozantul rus a afirmat ca partidul Rusia Unita, aflat la guvernare la Moscova, este "partidul hotilor si al escrocilor", iar acest slogan, lansat in 2011, si-a atins scopul. Ulterior, la alegerile legislative din decembrie 2011, care au declansat proteste fara precedent in Rusia, Aleksei Navanlnii s-a impus prin carisma declaratiilor, virulenta si vehementa discursurilor sale.
Sustinerea sa in randul opiniei publice s-a diminuat insa dupa declansarea crizei din Ucrainei, care a consolidat societatea rusa in jurul presedintelui Vladimir Putin. Intrebat in legatura cu anexarea peninsulei Crimeea, in luna martie, Aleksei Navalnii a afirmat ca nu ar ceda peninsula Ucrainei daca s-ar afla la conducerea tarii. "Crimeea este un fel de sandvis pe care il schimbam la nesfarsit?", a afirmat el, adaugand ca "problema imigratiei ilegale este cu mult mai importanta decat situatia din Ucraina".

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Pozitiile opozantului rus au fost aproape intotdeauna ambivalente: desi liberal, Aleksei Navalnii a participat periodic la manifestatii cu accente rasiste, in special Marsul rusesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.