Talibanii afgani au catalogat luni incheierea misiunii de lupta a NATO drept o infrangere si o dezamagire pentru coalitie, la o zi dupa ceremonia care a marcat 13 ani de razboi in aceasta tara, relateaza AFP.

Forta combatanta NATO in Afganistan (ISAF) a coborat drapelul de la cartierul sau general duminica, inainte sa predea stafeta misiunii "Sustinere Hotarata", alcatuita din 12.500 de oameni si vizand formarea armatei afgane, pe 1 ianuarie. "Noi consideram aceasta etapa drept un indiciu clar al infrangerii si dezamagirii lor", au reactionat luni talibanii, intr-un comnicat in engleza. "Statele Unite, aliatii lor invadatori si toate organizatiile internationale arogante au suferit o infrangere evidenta in acest razboi asimetric", au adaugat insurgentii, acuzand fortele NATO ca au condus tara catre o baie de sange.

Talibanii afgani, care au preluat puterea prin arme in 1996, dupa care au fost inlaturati in urma interventiei occidentale, la sfarsitul lui 2001, lupta de 13 ani impotriva fortelor occidentale si aliatilor lor din armata si politia afgane. Insurectia si-a multiplicat in ultimele luni atacurile atat impotriva fortelor afgane, care preiau stafeta de la militarii straini, cat si expatriatilor din Kabul. Potrivit ONU, conflictul afgan este pe punctul de a depasi 10.000 de victime civile (raniti si morti) in 2014, cel mai dur an din 2009 incoace, din cauza unei intensificari a atacurilor talibanilor odata cu apropierea retragerii fortelor combatante NATO, scrie MEDIAFAX.

Washingtonul afirma ca 2014 a fost anul cel mai sangeros pentru militarii si politistii afgani, cu peste 4.600 de morti in primele zece luni. In speranta de a stabiliza tara in momentul in care NATO isi reduce prezenta, presedintele afgan Ashraf Ghani i-a chemat pe talibani la negocieri de pace, dar acestia refuza dialogul direct cu Kabulul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.