Japonia vrea sa prezinte la inceputul lui 2015 reforme care sa faciliteze desfasurarea fortelor sale armate in strainatate.

Guvernul premierului Shinzo Abe si Partidul Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) intentioneaza sa autorizeze fortele armate nipone sa participe la operatiuni militare externe dincolo de cadrul legal stabilit printr-o Constitutie pacifista, in 1947.

In prezent, nu exista niciun mecanism permanent care sa permita mobilizarea Fortelor de autoaparare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) pentru operatiuni in strainatate, cu exceptia operatiunilor de mentinere a pacii si de agresiune a teritoriului sau. Noile reforme prevad participarea trupelor in cadrul unor misiuni de sustinere a fortelor multinationale sau ale SUA, un important aliat al Tokyo si protectorul al arhipelagului japonez, potrivit agentiei Nikkei.
De la venirea sa la putere la sfarsitul lui 2012, Abe a decis sa revizuiasca Constitutia pentru a elimina articolul 9, care stipuleaza ca Japonia renunta "pentru totdeauna" la razboi.

Totusi, PLD trebuie sa-si convinga aliatul centrist Komeito, care ezita sa aprobe astfel de reforme. O parte din populatia japoneza, inca traumatizata de infernul nuclear de la Hiroshima si Nagasaki, se opune cresterii in putere a SDF, iar mai multi vecini ai Japoniei, in special China, alifica planurile lui Abe drept o amenintare directa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.