Statele NATO au determinat Ucraina sa adopte o decizie contraproductiva prin renuntarea la statutul sau de stat nealiniat, in incercarea de a o transforma intr-o linie de confruntare cu Rusia.

Decizia Ucrainei de a renunta la statutul sau de stat nealiniat inrautateste situatia in tara si in jurul ei, a apreciat Antonov. "Nu este o declaratie preelectorala, ci o decizie a Parlamentului tarii", a adaugat el.

"Statele NATO au determinat Ucraina sa adopte o decizie contraproductiva in incercarea de a transforma Ucraina intr-o linie de confruntare cu Rusia", a precizat oficialul rus.
"Rusia nu poate decat sa ia in calcul aceasta decizie in activitatea sa", a adaugat el. Deputatii ucraineni au votat marti abandonarea statutului de stat nealiniat al tarii pentru a se apropia de NATO, o decizie simbolica ce a provocat furia Moscovei, care este ingrijorata de apropierea Aliantei de frontierele sale.

Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Petro Porosenko, care a supus, saptamana trecuta, dezbaterii Parlamentului acest proiect de lege.

Proiectul de lege prezentat de Porosenko Parlamentului prevede anularea statutului de stat nealiniat, o clasificare data unor tari, precum Elvetia, care refuza sa adere la NATO sau la oricare alta alianta militara, sau sa se implice in mod activ intr-un conflict armat. Ucraina s-a alaturat statelor cu statut de nealiniat in 2010, sub presiunea Moscovei.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a apreciat luni ca o asemenea decizie "ar transforma Ucraina intr-un potential adversar militar al Rusiei".
Comentand aceasta lege, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Andrei Kelin, a declarat ca Ucraina nu indeplineste criteriile de aderare la NATO nici in plan economic, nici politic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.