Dronele, cunoscute mai degraba ca aparate de zbor folosite de armata sau utilizate de companii, sunt din ce in ce mai utilizate pentru distractie de tot mai multe persoane in Statele Unite, lucru ce da batai de cap autoritatilor privind reglementarea intrebuintarii acestor dispozitive, potrivit AFP.

Andrew Steele, un adolescent de 15 ani din Statele Unite, a cerut o drona drept cadou de Craciun. O dorinta insolita sau avangardista, dar baiatul este departe de a fi singurul, dupa cum o demonstreaza miile de fani ai acestor dispozitive zburatoare teleghidate care au luat cu asalt un targ specializat deschis recent la Los Angeles.

Desi, in general, dronele sunt percepute drept aparate militare sau utilizate de diverse companii pentru scopuri precise, aceste dispozitive sunt din ce in ce mai mult folosite pentru distractie. Iar gama de modele disponibile ce s-ar putea regasi intr-un cadou de Craciun in aceasta saptamana este la fel de variata ca si asteptarile utilizatorilor. "Apreciez foarte mult stabilitatea camerei, chiar si cand este in miscare", a spus un adolescent despre noua sa jucarie pentru care parintii au platit 1.200 de dolari.

Dronele se vand ca painea calda, iar pentru a face fata cererii care creste, fabricantul chinez al aparatelor a fost nevoit sa creasca de o suta de ori numarul angajatilor in opt ani. Tony Mendoza, un vanzator al fabricantului UAV-RC.com, care prezinta produsele in cadrul unui stand din targul de drone de la Los Angeles, a facut o demonstratie privind capacitatile unui model de intrare in gama. "Este o drona foarte simpla, care costa doar 25 de dolari", destinata tuturor copiilor, a spus Mendoza, scrie MEDIAFAX.

In aceste conditii, cu cat se vor afla mai multe drone sub bradul de Craciun, cu atat vor zbura mai multe in noul an, lucru ce da dureri de cap autoritatilor de reglementare. "Este foarte important, indiferent de dimensiunile dronei, ca utilizatorii sa fie atenti la ceea ce ii inconjoara si sa se asigure ca utilizeaza aparatul fara a pune pe cineva in pericol", a declarat, pentru AFP, Lisa Ellman, fosta consiliera la Casa Alba. Pe langa nevoia de utilizare in conditii de siguranta, nici nu se pune problema spionarii vecinilor cu aceste drone echipate cu camere, a adaugat Ellman, legat de acest subiect foarte sensibil mai ales la Los Angeles, unde locuiesc numeroase vedete.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Dar, chiar daca dronele devin din ce in ce mai accesibile pentru orice utilizator, acestia trebuie sa mai si reuseasca sa le faca sa zboare, iar, potrivit lui Adam Gibson, un profesionist care organizeaza sesiuni de antrenament, acest lucru nu este tocmai simplu. "Pentru a stii cum sa utilizezi aceste sisteme in mod corect, trebuie sa urmezi un curs de formare de doua saptamani, cu pana la 20 de ore de antrenament pe saptamana", a declarat Gibson, patron al companiei Ctrl.Me.

Pentru a evita accidentele, trebuie nu numai ca utilizatorul sa stie sa piloteze aparatul, ci si sa il configureze corect, cu riscul de a-l vedea prabusindu-se. "Multe dintre prabusirile pe care le observam noi sunt datorate faptului ca busola dronei nu a fost calibrata corespunzator", a explicat Gibson, care a mai spus ca unele accidente sunt cauzate de faptul ca dronele au fost revopsite de utilizatori folosind substante care interfereaza cu sistemele de navigatie (GPS).

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Odata ce aparatul este configurat corect, iar principiile de pilotare de baza sunt stapanite, cerul este al utilizatorului, cu conditia de a ramane sub 120 de metri altitudine, pentru a nu risca sa se ciocneasca cu alte aparate zburatoare mult mai mari si care transporta pasageri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.