Conexiunile la Internet in Coreea de Nord, intrerupte total luni de o pana uriasa, au fost restabilite marti dupa un blocaj de peste noua ore, au anuntat experti in informatica, sugerand ca regimul comunist ar fi fost tinta represaliilor, dupa recentul atac informatic asupra Sony.

Cele patru retele Internet de care dispune Coreea de Nord au fost deconectate timp de noua ore si 31 de minute, au anuntat expertii companiei Dyn Research, cu sediul in Statele Unite si specializata in securitatea informatica.
Cauzele uriasei pene raman deocamdata necunoscute. "Coreea de Nord este total deconectata de la Internet", a declarat, luni, pentru AFP, Earl Zmijewski, vicepresedinte al companiei Dyn Research.

Pana a intervenit la cateva zile dupa ce presedintele Barack Obama a promis ca Statele Unite vor reactiona in urma atacului informatic masiv asupra Sony, pentru care FBI a acuzat Phenianul. Compania Dyn Research a anuntat luni dimineata ca toate conexiunile Internet intre Coreea de Nord si restul lumii au fost perturbate inca din timpul weekend-ului. De aceasta data, "este diferit de intreruperile scurte observate anterior", a explicat Zmijewski.

El a insistat ca este imposibil sa fie aflate cauzele incidentului. "Este posibil ca ei sa fi decis pur si simplu intreruperea conexiunilor, sau poate sunt victimele unei pene sau ale unui atac", a afirmat el. "Nu as fi surprins daca ar fi vizati de un atac", a afirmat, la randul sau, Doug Madory, expert in cadrul comaniei Dyn Research.

In acest context, adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Marie Harf, a evitat sa comenteze informatiile. Administratia Obama "analizeaza o serie de optiuni" pentru a raspunde atacului asupra Sony Pictures, a afirmat ea. "Unele dintre aceste raspunsuri vor fi vizibile, altele nu", a adaugat Marie Harf.

Autoritatile de la Washington au cerut, insa, luni oficialilor din Coreea de Nord sa-si recunosca responsabilitatea pentru atac si sa acorde despagubiri studiourilor Sony Pictures. De altfel, presedintele Barack Obama a afirmat, intr-un interviu difuzat duminica de postul de televiziune CNN, ca nu crede "ca a fost vorba despre un act de razboi". "Cred ca este un act de vandalism cibernetic, care a fost foarte costisitor", a afirmat liderul SUA. El a promis un raspuns "proportionat" in urma atacului, fara sa ofere detalii.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca s-ar afla in spatele atacului asupra Sony Pictures, care a obligat compania sa anuleze lansarea prevazuta pentru Craciun a filmului "The Interview", o comedie cu privire la un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Atacul, dezvaluit la sfarsitul lunii noiembrie de Sony Pictures, a blocat sistemul informatic al companiei si a fost urmat de difuzarea online a cinci filme ale studioului, dintre care unele nu au fost inca lansate, a datelor personale ale 47.000 de angajati, a unor documente confidentiale, printre care scenariul urmatorului film din seria James Bond, si a unor emailuri extrem de stanjenitoare pentru reprezentantii studiourilor.

Biroul Federal de Investigatii (FBI) a imputat vineri atacul Coreei de Nord, care a respins in mai multe randuri orice implicare. Atacul a fost in schimb revendicat de grupul de hackeri GOP (Gardienii Pacii).

Citeste si:
Will Smith pregateste alte filme din seria "Bad Boys"
Will Smith pregateste alte...

Coreea de Nord, unul dintre cele mai represive regimuri din lume, detine doar patru retele Internet, fata de cele 150.000 existente in Statele Unite. Intregul acces la Internet este asigurat prin intermediul retelelor China Netcom, filiala China Unicom.

Autoritatile de la Washington au cerut Chinei, unul dintre cei mai apropiati aliati ai Phenianului, sa tina sub control activitatile de lansare a unor atacuri informatice din Coreea de Nord. Seful diplomatiei americane, John Kerry, a avut la sfarsitul saptamanii o discutie pe aceasta tema cu omologul sau chinez Wang Yi.

"In calitate de furnizor unic de Internet, ar fi usor pentru China sa intrerupa accesul la Internet in Coreea de Nord", a explicat Earl Zmijewski.

Ministerul chinez de Externe a condamnat insa luni "atacurile informatice si terorismul cibernetic in toate formele sale", fara sa faca nicio referire la Coreea de Nord. In cursul acestui an, cinci ofiteri chinezi au fost inculpati in Statele Unite pentru atacuri informatice si spionaj economic.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.