Rusia a efectuat marti cu succes un test de lansare a versiunii grele a rachetei de noua generatie de tip Angara, pe care Moscova mizeaza pentru a-si relansa industria spatiala.

Lansarea modelului Angara A5, supervizata de catre presedintele rus Vladimir Putin printr-o videoconferinta, a avut loc la baza de la Plesetk, in nordul Rusiei, la ora 5.57 GMT (7.55, ora Romaniei), a anuntat Ministerul Apararii intr-un comunicat.

Versiunea usoara a rachetei de tip Angara a fost lansata prima data in iulie, la putin timp dupa un prim test esuat la sfarsitul lui iunie. Ea este prezentata ca fiind prima creata de Rusia dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice si urmeaza sa inlocuiasca lansatorul de tip Proton, afectat de esecuri in ultimii ani.

Modelul greu lansat marti cantareste 773 de tone si are o capacitate de 24 de tone. In septembrie, Guvernul si-a dat acordul pentru o versiune ultra-grea. Putin a salutat, prin videoconferinta, un "eveniment foarte important" atat pentru industria spatiala, cat si pentru Rusia, subliniind ca racheta de tip Angara A5 ar putea transporta in spatiu sateliti de varf, atat civili cat si militari.

"Ele sunt destinate sistemelor de preventie antiracheta, informatiilor, navigarii, telecomunicatiilor si transmisiunilor. Consolidam, astfel, in mod serios, securitatea Rusiei", a subliniat el. Catalogata de premierul rus Dmitri Medvedev drept o racheta de o "importanta strategica", Angara urmeaza sa permita Moscovei sa-si reduca dependenta fata de cosmodromul de la Baikonur, in Kazahstan, atat pentru lansari comerciale, cat si militare.

Angara utilizeaza o tehnologie mai "curata", deoarece este propulasata de un amestec de kerosen si oxigen lichid, mai putin poluant decat carburantul toxic folosit de lansatoarele de tip Proton.

Programul spatial rusesc este celebru pentru trimiterea primului om in spatiu, in 1964, considerat o mandrie nationala. Dar Rusia, ale carei lansatoare de tip Soyouz asigura transportul echipajelor la Statia Spatiala Internationala, s-a confruntat cu o serie de probleme in ultimii ani, in domeniul spatial.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.