Uniunea Europeana  trebuie sa adopte o strategie "pe termen lung" in privinta Moscovei, in afara de sanctiunile care au afectat dur economia ruseasca.

Sefii de stat si de guverne reuniti la Bruxelles au aprobat lansarea planului de investitii porpus de Comisia Europeana (CE). Insa statele membre nu si-au asumat angajamente, in acest stadiu, dincolo de banii europeni - fondul care urmeaza sa mobilizeze 315 miliarde de euro.
In ceea ce priveste Ucrana, "avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat noul presedinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, la finalul summitului european. "Acest lucru va necesita planuri pe ani, nu doar pe saptamani sau luni", a spus el.

Apreciind ca Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat ca europenii trebuie "sa mearga dincolo de un raspuns reactiv si defensiv". "Abordarea noastra trebuie sa fie conforma ambitiilor si potentialului nostru. (...) Trebuie sa ne regasim increderea in calitate de europeni si sa ne constientizam propria forta", a spus el.

"Presedintele Putin si liderii rusi trebuie sa reflecteze serios (...) la o schimbare radicala de atitudine fata de restul lumii", a declarat la randul sau sefa diplomatiei Europene Federica Mogherini.

Liderii europeni nu au decis sa impuna Rusiei nicio noua sanctiune, in contextul in care tara este afectata de cateva zile o criza financiara dura. Insa UE a aprobat joi o noua serie de masuri, decise in urma cu o luna, vizand Crimeea. Toate investitiile europene sunt interzise in Crimeea, pentru a marca opozitia Europei fata de "anexarea ilegala" a peninsulei ucrainene de catre Rusia. Moscova a reactionat imediat, afirmand ca Crimeea este "parte inalienabila" a Rusiei. Insa UE urmeaza sa reflecteze la ceea ce va face dupa sanctiunile dure impuse in vara, valabile pana in iunie 2015.i

"Trebuie sa se precizeze totul"

"Sanctiunile nu sunt un scop in sine. Ele sunt impuse atunci cand exista motive, dar pot fi ridicate daca nu mai exista motive sa fie aplicate", a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Asta inseamna ca va trebui sa se examineze daca s-au facut progrese" in privinta restabilirii "integritatii teritoriale" a Ucrainei, a continuat ea. "Acesta va fi criteriul", a subliniat Merkel.
Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Presedintele francez François Hollande a evocat o "dezescaladare" a sanctiunilor "daca Rusia face (anumite) gesturi".
Cei 28 au confirmat ca sunt pregatiti sa ajute financiar Ucraina, subliniind asupra necesitatii "reformelor". "Este necesar sa vedem ce suma mai poate sa fie mobilizata, dar UE si-a atins limitele in ceea ce priveste bugetul", a nuantat presedintele CE Jean-Claude Juncker.

El nu a obtinut ceea ce a cerut cu insistenta pentru planul sau de investitii vizand relansarea cresterii economice si crearea de locuri de munca in Europa, si anume ca sefii de stat si guverne sa "bage mana in portel" inca de pe acum si sa alimenteze fondul de garantie care urmeaza sa fie creat in lunile urmatoare,l scrie MEDIAFAX.

Statele vor mai intai sa afle cum va functiona programul, care sunt proiectele si ce au de castigat. "Nu am discutat despre contributiile nationale (...). Acest lucru va avea loc in ianuarie sau februarie", a fost el nevoit sa constate la finalul summitului.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Comisia va trebui sa fie foarte clara cu privire la guvernanta si regulile de functionare a fondului. In acest sens, vom decide daca si cu cat vom contribui", a avertizat ministrul italian pentru Afaceri Europene Sandro Gozi. "Am subliniat ca acum trebuie sa se precizeze totul", a rezumat Merkel. Cei 28 si-au incheiat lucrarile de joi seara. Ei nu se reintalnesc vineri, o premiera prin care Tusk a vrut sa marcheze o ruptura de stil de lucru. "Un nou mod de a face summituri: trei pagini de concluzii, lucrarile incheiate intr-o zi in loc de doua. Eficienta", a anuntat o purtatoare de cuvant a CE intr-un mesaj postat pe Twitter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.