Alesi democrati si republicani partizani izolarii regimului cubanez au deplans miercuri decizia lui Barack Obama de a angaja normalizarea relatiilor cu Cuba.

Senator de Florida, unde traiesc numerosi refugiati cubanezi ostili regimului Raul Castro, republicanul Marco Rubio a denuntat naivitatea initiativei americane.

"Casa Alba a cedat totul, dar obtine putine lucruri", a declarat Marco Rubio pentru jurnalisti. Marco Rubio va prezida din ianuarie Subcomisia pentru Externe care va fi insarcinata cu audierea si confirmarea viitorului ambasador american in Cuba. El a sugerat deja ca aceasta confirmare va fi delicata.

"Acest Congres nu va anula embargoul", a afirmat, intre altele, Marco Rubio, raspunzand indemnului lui Barack Obama de a pune capat embargoului impus inca din 1962. "Voi folosi toate mijloacele aflate la dispozitia mea pentru a contracara cat mai mult posibil schimbarile anuntate", a avertizat el, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, si-a exprimat regretul in legatura cu "o lunga serie de concesii necugetate facute unei dictaturi care isi brutalizeaza poporul si comploteaza cu dusmanii".

"Aceasta va incuraja toate tarile care sprijina terorismul", a declarat el.

Democratii nu au ramas datori, in special senatorul Robert Menendez, care prezida pana in prezent Comisia de Externe si face parte din grupul de alesi ostili anularii sanctiunilor care vizeaza Cuba. Normalizarea "cautioneaza comportamentul brutal al Guvernului cubanez", a declarat el, citat intr-un comunicat.

Senatorul si-a exprimat regretul in legatura cu efectuarea schimbului de prizonieri. Trei spioni cubanezi au fost predati autoritatilor de la Havana in schimbul unui cubanez inchis in Cuba pentru ca a spionat pentru Washington.

"Acest schimb asimetric nu va face decat sa incite Cuba sa devina mai belicoasa fata de opozitia cubaneza", a avertizat el.

Trei alesi - senatorul democrat Patrick Leahy, senatorul republican Jeff Flake si reprezentantul democrat Chris Van Hollen - s-au dus pentru a-l prelua pe Alan Gross, eliberat de Cuba, miercuri, dupa cinci ani de detentie, in favoarea normalizarii. Patrick Leahy si-a rugat colegii sa nu "se agate de o politica aflata in esec". "Timpul schimbarii a sosit", a declarat el la intoarcerea in Statele Unite.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.