Saizeci si sase de jurnalisti au fost ucisi in 2014, dintre care doi au fost decapitati, un bilant mai mic decat in 2013, dar rapirile au crescut la 119 cazuri, iar 40 de jurnalisti sunt in continuare tinuti ostatici in intreaga lume.

In comparatie, 71 de jurnalisti au fost ucisi in 2013 si 87 rapiti, potrivit raportului anual publicat marti de Reporters Sans Frontières (RSF). "Rareori moartea reporterilor a fost comisa cu un sentiment atat de barbar al propagandei", a apreciat organizatia, facand referire la inregistrarile video cu decapitarile jurnalistilor americani James Foley si Steven Sotloff.

De asemenea, doua treimi dintre asasinatele vizand jurnalisti au avut loc in zone de conflict: in Siria, tara care ramane, ca si anul trecut, cea mai periculoasa pentru jurnalisti, cu 15 asasinate, in teritoriile palestiniene, in special Gaza (unde au fost inregistrati sapte morti in randul jurnalistilor), in estul Ucrainei (cu sase morti), in Irak (cu patru morti) si in Libia (cu patru victime) unde, in cinci luni, trei jurnalisti au fost asasinati in plina strada.

Autorii acestor acte au urmarit "sa impiedice transmiterea informatiei din surse independente si descurajarea atentiei din exterior. Intimidarile sunt atat de diverse incat numarul jurnalistilor care si-au parasit tara s-a dublat, in raport cu 2013", subliniaza RSF. Numeroase cazuri de rapire, in crestere cu 37%, au fost inregistrate in Ucraina (33), Libia (29) si in Siria (27), precum si in Irak (20), in special din cauza ofensivei gruparii Stat Islamic si a deteriorarii situatiei de securitate in Libia.

In acest moment, 40 de jurnalisti si trei bloggeri sunt tinuti ostatici in intreaga lume. In majoritatea cazurilor este vorba despre jurnalisi locali: in Siria, dintre cei 22 de jurnalisti detinuti in continuare de grupari armate, 16 sunt sirieni. In Irak, toti cei opt jurnalisti tinuti ostatici sunt irakieni.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Pe langa cazurile de rapiri si asasinate, 178 de jurnalisti profesionisti si 178 de bloggeri se afla in inchisoare, iar 139 si-au parasit tara, in special in Libia si in Siria, de doua ori mai mult decat in 2013, iar 853 au fost arestati, in crestere cu 3% fata de anul trecut, in timp ce 1.846 jurnalisti au fost amenintati sau agresati (cifra in scadere cu 15%,).

Ucraina si Egiptul, tarile cu cele mai multe arestari

In ceea ce priveste arestarile, doua tari se afla in fruntea clasamentului: Ucraina, unde 47 de jurnalisti au fost arestati, fie de catre rebelii prorusi sau de autoritatile ucrainene, si Egiptul, unde 46 de jurnalisti au fost arestati, in special sub pretextul apropierii de gruparea Fratii Musulmani sau al "riscului la adresa unitatii nationale". Cele doua tari sunt urmate in acest clasament de Iran (45 de jurnalisti arestati), Nepal (45) si Venezuela (34).
Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

De asemenea, Ucraina detine "recordul" agresiunilor la adresa jurnalistilor (215), in special "violente ale politistilor vizand jurnalistii care au relatat evenimentele din Piata Independentei din Kiev in ianuarie si februarie", a aratat raportul RSF. Urmatoarele locuri sunt detinute de Venezuela (cu 134 de agresiuni la adresa jurnalistilor), Turcia (117), Libia (97) si China (84), tara in care, potrivit RSF, Partidul Comunist "foloseste politisti in civil pentru a-i impiedica pe jurnalisti sa relateze de la manifestatii, iar violentele verbale si fizice au fost preluate si in Honk Kong".

In Turcia, "la un an de la manifestatiile din Parcul Gezi, faptul ca violentele politiei nu au fost condamnate de justitie continua sa incurajeze noi abuzuri, iar jurnalistii platesc pentru folosirea disproportionata a fortei de catre politie".

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

De asemenea, China este tara cu cel mai mare numar de jurnalisti aflati inchisoare. Beijingul este responsabil pentru 17% dintre cazurile de jurnalistii profesionisti si 44% dintre bloggerii aflati in inchisoare. Eritreea, Iran si Siria se afla, de asemenea, in acest clasament, urmate de Egipt. In schimb, cel mai mare numar de bloggeri aflati la inchisoare este inregistrat in Vietnam.

Raportul noteaza diminuarea cazurilor de asasinate vizand jurnalisti in tarile unde nu au loc conflicte, printre care Mexic, India sau Filipine. In schimb, RSF noteaza dublarea numarului de jurnaliste ucise (sase cazuri, fata de trei), in cazuri produse in special in Republica Centrafricana, in Irak, Afganistan si in Filipine. In total, 720 de jurnalisti au fost ucisi din 2005. Anul 2014, in pofida cazurilor de decapitare care au socat intreaga lume, este unul in care s-au inregistrat printre cele mai putine victime din ultimii zece ani.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.