Organizatia Natiunilor Unite a acuzat, luni, atat fortele ucrainene, cat si rebelii prorusi de comiterea unor acte de "tortura" impotriva civililor din estul Ucrainei, confruntat cu un conflict sangeros de opt luni.

Intr-un raport publicat luni cu privire la respectarea drepturilor omului, ONU a atras atentia asupra deteriorarii considerabile a conditiilor celor 5,2 milioane de locuitori care traiesc in zona de conflict, in plina iarna, si care locuiesc in case fara apa si incalzire, in conditiile in care luptele au avariat instalatiile.

"Situatia devine extrem de dificila pentru populatie, in special pentru persoanele in varsta, copii si cei care se afla in institutii publice, majoritatea aflate la limita supravietuirii", potrivit raportului.

In noiembrie, Guvernul ucrainean a sistat acordarea ajutoarelor sociale in teritoriile aflate sub controlul rebelilor prorusi.

"Eforturile Guvernului pentru apararea integritatii teritoriale a Ucrainei si restabilirea ordinii in zona de conflict au fost insotite de retineri arbitrare, folosirea torturii si disparitia unor persoane suspectate de «terorism si separatism»", potrivit raportului dat publictatii de ONU. "Majoritatea acestor incalcari ale drepturilor omului au fost comise de batalioane de voluntari sau de serviciile ucrainene de securitate (SBU)", potrivit ONU.

De asemenea, ONU i-a acuzat pe rebeli ca au infiintat un "stat criminal" in zonele pe care le controleaza in regiunile industriale Donetk si Lugansk, cu sustinerea unor "combatanti straini", aluzie la trupele ruse de elita, desi Moscova a negat in mai multe randuri informatiile cu privire la prezenta acestora in Ucraina.

"In conditiile in care legea si ordinea sunt din ce in ce mai putin respectate, astfel de abuzuri, inclusiv crime, tortura, rapiri, in schimbul unor rascumparari sau munca fortata sunt comise de membri ai gruparilor armate sustinute de combatanti straini", mentioneaza raportul.
Organizatiile pentru apararea drepturilor omului i-au acuzat in mai multe randuri de abuzuri pe ultranationalistii care lupta alaturi de armata ucraineana, dupa ce au participat activ la protestele de la Kiev soldate cu o baie de sange si caderea regimului prorus, in februarie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.