Un membru republican al Camerei Reprezentantilor aflat la sfarsit de mandat, Mike Rogers, a exprimat nemultumire in legatura cu strategia Statelor Unite de contracare a actiunilor Rusiei, cerand modificari in domeniul apararii antiracheta si capacitatilor nucleare.

Mike Rogers, politician republican si presedinte al Subcomisiei pentru Forte Strategice din Camera Reprezentantilor, a exprimat preocupare, vineri, in legatura cu incapacitatea Administratiei Barack Obama de a raspunde presupuselor incalcari de catre Rusia a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF).

"Vreau sa fiu foarte clar: daca Administratia Obama va raspunde cu seriozitate incalcarii de catre Rusia a Tratatului INF, va avea sustinerea mea. Daca nu, acest esec nu va opri subcomisia pe care o conduc sa ceara investitii si modificari politice privind apararea antiracheta, fortele nucleare si capacitatile spatiale, in scopul apararii intereselor Statelor Unite si pentru a trimite lui Vladimir Putin si aliatilor nostri mesaje foarte clare", a declarat Mike Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat in Camera Reprezentantilor in scrutinul partial desfasurat in noiembrie.

Mike Rogers a facut aceste declaratii in contextul in care Pentagonul a anuntat intentia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reactie la dezvoltarea de catre Rusia a unui nou tip de racheta de croaziera, care, potrivit SUA, ar incalca prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.

Rusia este acuzata ca a testat o racheta cu raza de actiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificata, poate atinge distanta de 2.000-3.000 de kilometri.

Statele Unite si Rusia se acuza reciproc de mult timp de incalcarea prevederilor Tratatului INF. Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Citeste si:
SUA: Republicanii au câștigat majoritatea în Camera...
SUA: Republicanii au câștigat...

In urma cu cateva luni, Ministerul rus de Externe respingea acuzatiile SUA privind incalcarea Acordului INF, precizand insa ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia ar putea fi o incalcare directa a Tratatului, scrie MEDIAFAX.

Declaratiile oficialilor americani conform carora Rusia a incalcat Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat in august Ministerul rus de Externe. "Acuzatiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzatii facute in ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", precizeaza diplomatia rusa. "Avem multe nemultumiri fata de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croaziera", adauga Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic, explica Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", sublinia Moscova.

Citeste si:
Basescu: Iranul ar putea sa loveasca un aliat al SUA. Romania e aliat
Basescu, despre scutul de la...

In replica, Presedintia Statelor Unite a dat asigurari ca sistemul de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca sistemele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat pe 1 februarie 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Citeste si:
Rusia va incepe productia de rachete Sarmat, capabile sa strapunga...
Rusia va incepe productia de...

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Citeste si:
Putin se simte amenintat de scutul antiracheta amplasat in Romania
Putin se simte amenintat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.