Uniunea Europeana (UE) ar putea sa abandoneze anumite sanctiuni impuse in martie fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici si regimului sau.

UE a blocat in primavara averile lui Ianukovici, ale celor doi fii ai acestuia si ale majoritatii fostilor sai ministri, in total 22 de persoane, acuzate de deturnare de fonduri publice. Asa cum prevede procedura, aceste sanctiuni sunt prelungite anual.

"O discutie este in curs cu privire la mai multe cazuri de sanctiuni individuale", a recunoscut un oficial UE de rang inalt, dupa ce The Wall Street Journal (WSJ) a scris ca numele a cel putin trei persoane ar putea sa fie retrase de pe lista si ca exista indoieli asupra legalitatii sanctiunilor vizand alte 13 persoane. Cele 22 de persoane au fost "identificate" de Consiliu, din care fac parte cele 28 de state membre, ca "fiind responsabile de deturnari de fonduri apartinand statului ucrainean", scrie MEDIAFAX.

Aceste masuri au fost adoptate "in contact foarte strans cu autoritatile judiciare" ucrainene, "care ne-au furnizat numele persoanelor ce fac obiectul unei anchete in Ucraina", a declarat oficialul de rang inalt. "Acum problema este ca am aflat de la autoritatile judiciare de la Kiev ca unele dintre aceste persoane nu mai sunt anchetate. Deci, acest lucru ridica problema retragerii sau nu a (numelor) acestor persoane de pe lista", a continuat oficialul.

"In cazul unor persoane nu mai exista ancheta, in cazul altora ancheta continua, dar in baza altor probe sau altor inscrieri (juridice). De aceea este necesar sa analizam totul foarte indeaproape", a anuntat oficialul.

Ianukovici si cei doi fii ai sai au depus in mai un recurs impotriva acestor sanctiuni in justitia europeana, subliniind ca UE "nu dispune de o baza juridica adecvata".

Fostul presedinte "nu a fost desemnat, la vremea aceea, de vreo instanta sau orice alt organism competent ca responsabil de deturnari de fonduri publice ucrainene", afirma avocatul sau intr-un memoriu. "El nu era vizat de o procedura penala in Ucraina pentru ca o ancheta sa fie efectuata asupra unor infractiuni legate de deturnarea de fonduri", da el asigurari. Aceste sanctiuni au fost adoptate rapid, dupa fuga lui Ianukovici in Rusia, cand Peninsula Crimeea tocmai era anexata de Moscova. UE a impus o serie de alte sanctiuni, inclusiv masuri economice dure impotriva Rusiei. Acestea nu sunt, in acest stadiu, puse in discutie.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

In afara de Ianukovici, pe lista se mai afla, intre altele, numele fostului premier Mikola Azarov, ale fosstilor ministri de Interne, Justitiei si Sanatatii sau fostului procuror general si fostului director al serviciului de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.