Italienii au inceput vineri greva generala, la apelul celor doua mari confederatii sindicale care organizeaza in 54 de orase manifestatii impotriva politicii economice si sociale a Guvernului condus de premierul Matteo Renzi.

Administratii din domeniile Sanatatii, Educatiei, Transporturilor - toate sectoarele de activitate urmeaza sa fie afectate, insa vor fi asigurate servicii minime pentru cetateni. Greva este prevazuta incepand de la ora locala 09.00 (09.00, ora Romaniei) pana la ora 17.00 (17.00, ora Romaniei).

Ministrul Transporturilor, Maurizio Lupi, a renuntat joi seara in ultimul moment la rechizitionarea decisa pentru transporturile feroviare, dupa ce a obtinut din partea sindicatelor din sectorul transporturilor scurtarea cu o ora a grevei (incepand de la ora 09.00 la ora 16.00, in loc de 17.00), ceea ce va permite locuitorilor din cartiere care participa la manifestatii sau merg la serviciu sa ajunga acasa folosind mijloacele de transport in comun.

Greva este organizata in sectorul public si privat de principala confederatie italiana CGIL (stanga) si sustinuta de UIL (moderata). O a treia confederatie, UGL (dreapta), mai mica, s-a alaturat grevei, in timp ce CISL (catolica, moderata) nu a dorit sa participe, considerand ca in contextul actual protestul este contraproductiv, scrie MEDIAFAX.

In contextul grevei, sunt asteptate perturbari in special in sectorul aerian, ca urmare a anularii unor zboruri si a participarii la miscarea de protest a controlorilor de trafic aerian. Principala nemultumire a sindicatelor vizeaza "Jobs Act", reforma pietei muncii dorita de Matteo Renzi pentru a incuraja angajarile. Legea, adoptata saptamana trecuta, prevede facilitarea concedierilor, reducerea drepturilor si protectiei angajatilor in primii ani de contract.

De asemenea, sindicatele denunta proiectul de buget pentru 2015, apreciind ca masurile de relansare a economiei sunt insuficiente. La Roma, sindicatele au anuntat o manifestatie in centrul orasului si un protest intr-una dintre pietele capitalei. Ultima greva generala, organizata in Italia la apelul confederatiilor CGIL, UIL si CISL, a avut loc in decembrie 2013. Miscarea de protest s-a incheiat atunci dupa doar trei ore.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.