Dupa evacuarea manifestantilor prodemocratie, situatia revine la normal vineri in Hong Kong, acesta incheind un "capitol extraordinar al istoriei", in timp ce presa chineza semnaleaza "infrangerea" suferita de "Revolutia umbrelelor".

Dupa 11 saptamani de proteste in cartierul de birouri si magazine, politia a demontat joi principala tabara a miscarii prodemocratie, care bloca o autostrada din oras ce asigura legatura intre estul si vestul insulei Hong Kong, arestand peste 200 de manifestanti. Operatiunea, desfasurata fara violenta de sute de politisti in cartierul de afaceri Admiralty, in apropiere de sediul Guvernului, pune capat celei mai grave crize politice din Hong Kong, de la revenirea sub administratiei Chinei, in 1997, dupa 155 de ani de prezenta britanica, potrivit MEDIAFAX.

Cotidianul de limba engleza The South China Morning Post, unul dintre cele mai importante din Hong Kong, mentiona vineri "un capitol extraordinar in istoria" teritoriului, care arata "nemultumirea masiva a populatiei fata de putere" atat in termenii reformei politice, cat si in ceea ce priveste dezamagirea sociala, intr-un oras cu 7,2 milioane de locuitori, in care o persoana din cinci traieste sub pragul minim al saraciei.

In schimb, presa chineza a salutat "infrangerea Revolutiei umbrelelor". "Miscarea Occupy a provocat pagube imense" Hong Kong-ului, prin "subminarea convingerilor ancorate in respectul autoritatii legii", scrie cotidianul China Daily.

Protestatarii, majoritatea elevi de liceu, studenti si tineri au cerut instaurarea sufragiului universal si au contestat selectarea de catre Beijing a candidatilor pentru conducerea Executivului local. Autoritatile chineze nu au facut nicio concesie, pe fondul revendicarilor manifestantilor. De altfel, cotidianul China Daily subliniaza ca, "in problemele de principiu, Guvernul central nu va face niciodata concesii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.