Belgia ii aduce vineri un ultim omagiu reginei Fabiola, in cadrul unor funeralii nationale foarte "sobre", cu multa muzica clasica, conform dorintei vaduvei regelui Baudouin, relateaza AFP.

Familia regala a sosit imediat dupa ora locala 9.00 (10, ora Romaniei) la Palatul Regal de la Bruxelles, unde marti a fost depus catafalcul cu trupul neinsufletit al celei de a cincea regine a Belgiei.

Sicriul de stejar, pe care a fost depus un steag belgian, a fost adus in fata scarii Palatului. Era urmat de membrii familiei regale, inclusiv printesa mostenitoare Elisabeth, in varsta de 13 ani, si ceilalti trei copii ai regelui Philippe si reginei Mathilde.

Pe o ploaie torentiala, dricul, incadrat de cavaleri din Garda Regala calare, a pornit catre Catedrala Sfintilor Michel si Gudule, aflata la cateva sute de metri distanta.

Funeraliile reginei Fabiola au inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), in prezenta a peste 1.000 de persoane, inclusiv lideri ai unor tari si numeroase capete incoronate din Europa, dar si a sute de cetateni belgieni obisnuiti. Cateva sute de persoane s-au adunat in fata catedralei.

Printre familiile regale prezente se afla fostul Mare Duce Jean de Luxembourg, vaduvul surorii fostilor regi Baudouin si Albert, si actualul Mare Duce Henri, varul regelui Philippe, scrie MEDIAFAX.

Erau reprezentate Coroanele din Spania, tara de origine a Fabiolei, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, dar si din Maroc si Kuwait. Imparateasa Michiko a Japoniei si printesa Sirindhorn a Thailandei, doua prietene ale reginei defuncte, asistau de asemenea la ceremoniile de inmormantare.

O catolica ferventa si o apropiata a curentului spiritual "Renouveau charismatique", fosta suverana a dorit o ceremonie "simpla si sobra", cu multa muzica clasica, una dintre pasiunile sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.