India va construi zece noi reactoare nucleare pe teritoriul sau, in cooperare cu Rusia, a anuntat joi premierul indian Narendra Modi, la finalul intrevederii cu presedintele rus Vladimir Putin, la New Delhi, relateaza AFP.

"Am dezvoltat o viziune ambtioasa in domeniul energiei nucleare, cu cel putin zece noi reactoare", a declarat premierul Modi. "Aceasta va include fabricarea echipamentelor si a componentelor in India", a adaugat el.

Un reactor de fabricatie rusa functioneaza deja la Kudankulam, in statul Tamil Nadu, in sud, iar altul urmeaza sa fie dat in functiune, fiecare cu o capacitate de 1.000 de megawati.

Cele doua tari au incheiat in 2008 un acord interguvernamental pentru construirea altor doua noi reactoare in aceeasi zona.

Rusia si India au convenit joi identificarea unui nou loc pentru construirea altor reactoare.

Vizita presedintelui Vladimir Putin in India, prima de la preluarea conducerii Guvernului de catre premierul Modi, in mai, intervine in conditiile in care Moscova este in cautarea unor aliati in Asia, pentru a coopera in domeniul energiei si apararii, ca reactie la sanctiunile occidentale pe fondul crizei din Ucraina, scrie MEDIAFAX.

Rusia este in cautarea unor noi piete pentru reursele sale naturale, in incercarea de a-si relansa economia, care a fost afectata dur de criza si de scaderea pretului petrolului.

Cele doua tari au anuntat incheierea a 16 acorduri, dintre care unul privind fabricarea in India a unuia dintre cele mai performante elicopetere ruse de atac, iar celelalalt privind fabricarea unor piese detasabile pentru echipamentul militar in India.

Rusia furnizeaza 70% din echipamentul militar al Indiei, primul importator mondial de armament conventional. India are in vedere dezvoltarea propriilor capacitati de productie de armament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.