Grupul american Google a anuntat, miercuri, ca va inchide pe 16 decembrie serviciul sau de actualitati Google News in Spania, invocand o noua legislatie din aceasta tara care il obliga sa remunereze companiile mass-media ale caror continuturi le reproduce partial sau total, informeaza AFP.

"In mod trist, ca o consecinta a unei noi legi spaniole, va trebui sa inchidem in curand Google News in Spania", a declarat Richard Gingras, directorul Google News, intr-un mesaj publicat pe unul dintre blogurile oficiale ale grupului american.

"Aceasta noua legislatie obliga fiecare publicatie spaniola sa fie platita de servicii precum Google News, atunci cand aceste servicii publica chiar si pasaje foarte mici. Intrucat Google News nu castiga bani (pentru ca nu publicam reclame pe site), aceasta noua abordare pur si simplu nu este sustenabila", a adaugat el.

Grupul american a decis in consecinta sa isi inchida serviciul inainte de intrarea in vigoare a acestor noi dispozitii, in luna ianuarie.

Masura se inscrie in cadrul unei noi legi privind proprietatea intelectuala adoptata la sfarsitul lunii octombrie de Parlamentul spaniol, scrie MEDIAFAX.

Inchiderea serviciului Google News in Spania nu reprezinta o surpriza, in contextul in care Google anuntase deja ca va proceda astfel, inca din timpul discutarii noii proceduri legislative.

Grupul american anuntase in acea perioada ca site-urile sale ajuta editorii de presa sa isi creasca audienta. Google a reafirmat acest argument si miercuri.

Google este criticat de editorii de presa din mai multe tari europene, care il acuza ca abuzeaza de pozitia sa dominanta si ii cer sa plateasca pentru a putea sa le foloseasca continuturile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.